Beta-APdanas 13:31

Bugarski predsednik dao novu ponudu za formiranje vlade 1Rumen Radev Foto: EPA/EFE NEIL HALL

Bugarski predsednik Rumen Radev zatražio je danas od druge partije po veličini u parlamentu da formira vladu, u nastojanju da spreči održavanje petih opštih izbora u dve godine.

Iako su šanse za uspeh reformističke partije Nastavljamo promenu male, njen mandatar Nikolaj Denkov obećao je da će pokušati da napravi radnu koaliciju.

Denkov, 60-godišnji profesor hemije i bivši ministar obrazovanja, imaće nedelju dana da predloži kabinet, koji bi potom trebalo da bude odobren u parlamentu.

„Mnogo problema se nagomilalo, reforme su odložene i potrebna nam je vlada koja će ujediniti narod i rešavati njegove probleme“, rekao je on.

Kabinetu će biti potrebna podrška 121 poslanika u Narodnoj skupštini od 240 mesta u parlamentu da bi preuzeo dužnost.

Denkova stranka, koja je predvodila vladajuću četvoropartijsku koaliciju koja se raspala u junu, ima 53 poslanika.

Ovaj potez dolazi nakon što glavna grupa u parlamentu, partija desnog centra GERB, nije uspela da okonča poslednju političku krizu Evropske unije i članica NATO-a tokom rastućih ekonomskih problema i rastućih tenzija sa Rusijom.

Ako Denkov ne uspe da prikupi većinu, za šta analitičari kažu da je više nego verovatno, predsednik mora izabrati treću stranku da pokuša da formira vladajuću koaliciju, a ako to ne uspe, raspustiće parlament i zakazati vanredne izbore za proleće.

Politički analitičari očekuju da bi novo glasanje moglo imati sličan ishod i da bi produbilo politički zastoj u kome se nalazi najsiromašnija članica EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst