Borisov: Bugarska nema pretenzija prema makedonskom jeziku, suverenitetu i identitetu

Bugarska traži od Severne Makedonije da potpiše aneks Sporazuma o dobrosusedstvu čime bi eksplicitno garantovala da nema pretenzija na teritorijalni integritet Bugarske, ni na postojanje makedonske manjine u toj zemlji.

Sastanak bugarskog premijera Bojka Borisova i izaslanika Skoplja Vlade Bučkovskog, Foto: gov.bg
Sastanak bugarskog premijera Bojka Borisova i izaslanika Skoplja Vlade Bučkovskog, Foto: gov.bg

Kako prenosi Euraktiv Bugarska, bugarski premijer Bojko Borisov je to predložio na sastanku sa izaslanikom Skoplja Vladom Bučkovskim, u čevrtak.

"Imam dve teme koje želim da prenesete vladi u Skoplju: to su suverenitet i teritorijalni integritet Bugarske i pitanje manjine. Ta dva pitanja su se iznenada pojavila i preplašila bugarsko društvo", rekao je Borisov Bučkovskom koga je vlada u Skoplju imenovala za specijalnog predstavnika za rešavanje spora s tim susedom.

Borisov je Bučkovskom rekao i da Bugarska nema pretenzija prema makedonskom jeziku, suverenitetu i identitetu.

"Kada ulazite u EU, više nije važno koji jezik neko govori", rekao je Borisov.

On je takođe rekao da istoričarima treba ostaviti da reše sporna pitanja iz prošlosti.

"Za (period) od pre 40, 50, 60 ili 100 godina naći će se rešenje, ali za to što danas nismo našli političku volju, toleranciju i razumevanje – neće", rekao je Borisov.

"Oduvek sam verovao da se rešenja mogu naći za pregovaračkim stolom. Sadašnje i buduće generacije neće oprostiti ni Bugarskoj ni Republici Severnoj Makedoniji što nisu pronašle kompromis koji bi dao perspektivu“, dodao je Borisov, saopšteno je na sajtu Vlade Bugarske.

Bučkovski je rekao da je zadovoljan razgovorom i složio se s bugarskim premijerom da se mora "gledati napred, za buduće generacije" koje "neće oprostiti ako dve bliske zemlje ne reše svoj spor".

Bučkovski je rekao da naziv Republika Severna Makedonija ne znači da država ima teritorijalne pretenzije prema Bugarskoj. "Neuplitanje u vaše unutrašnje poslove deo je Sporazuma i mi ga poštujemo", rekao je skopski izaslanik.

Bučkovski se složio s Borisovom da makedonski mediji ponekad koriste jaku retoriku "što nije dobro".

"Emocije su nekad jače od razuma. To je tipično za nas, za Balkan", rekao je i pozvao na prisebnost i racionalnost.

Bugarska je stavila veto na početak pregovora Severne Makedonije sa EU, čime su čime su odnosi ove dve zemlje narušeni.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev pre dva dana je u obraćanju naciji ocenio da je Bugarska vetom na početak pregovora prekršila Dogovor o dobrosusedstvu i prijateljstvu i da su uslovi koje nameće neprihvatljivi i uvredljivi za makedonski narod.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article