Bugaraska ne prihvata predloženi okvir za početak pregovora Severne Makedonije sa EU

Bugarska je obavestila Evropsku komisiju da ne može da prihvati predloženi okvir za početak pregovora sa Severnom Makedonijom, saopštilo je bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova.

pixabay: Makedonija Bugarska
Foto: pixabay / Makedonija Bugarska

"Bugarska je juče obavestila Evropsku komisiju da nije u stanju da prihvati trenutno predloženi pregovarački okvir za Republiku Severnu Makedoniju i nacrt deklaracije, jer ne pruža potrebne garancije za ispunjavanje uslova koje je postavila naša zemlja", saopštilo je Ministarstvo.

Navodi se i da je konstruktivnim pristupom do rešenja moguće doći uprkos kratkim rokovima.

Za Bugarsku je, kako stoji u saopštenju, mogućnost postavljanja njenih uslova za Severnu Makedoniju u deklaraciji Saveta EU, koja nije pravno obavezujući instrument i ne pruža pravne garancije koje traži Bugarska, neprihvatljiva.

"Imali bismo takve garancije da se naši zahtevi odražavaju u tekstu Pregovaračkog okvira, na kojem insistiramo", zaključuje Ministarstvo.

Sofija od Skoplja traži da prizna da "makedonski identitet i jezik imaju bugarske korene".

Najviši zvaničnici u Skoplju, predsednik Stevo Pendarovski i premijer Zoran Zaev u nekoliko su navrata, prethodno, odbacivali zahteve Bugarske da priznaju "bugarske korene makedonskog nacionalnog identiteta".

Bugarska i Makedonija su 2017. godine potpisale Ugovor o prijateljstvu, dobrosusedskim odnosima i saradnji, koji Skoplje smatra jedinim preduslovom za početak pregovora sa EU.

Sofija insistira da se makedonski jezik, nadalje, zove zvanični jezik Republike Severne Makedonije, ili u određenim slučajevima fusnota uz objašnjenje: "Prema Ustavu Republike Severne Makedonije".

Severna Makedonija očekuje da bi zvanični početak pregovora o pristupanju Evropskoj uniji mogao da počne u decembru.

Prethodno je Grčka blokirala integracije i pristup Severne Makedonije EU i NATO, zbog spora oko imena ove bivše jugoslovenske republike.

Prespanskim sporazumom između ove dve zemlje i pristankom Severne Makedonije na promenu imena bila je otvorena mogućnost da počnu pristupni pregovori.

Izvor: RTS, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article