U organizaciji Udruženja „Lobiranje u javnom interesu“, nedavno je održana konferencija pod nazivom „Budućnost lobiranja“. Okupljajući stručnjake iz oblasti lobiranja, događaj je imao za cilj predstavljanje reke Ibar kao modela za efikasno korišćenje lobiranja u zaštiti javnog interesa.

U uvodnom delu konferencije, prisutnim zvanicama su se obratili Ana Aleksić, predsednica Udruženja, i Miodrag Škundrić pokretač magazna “Lobisti”, koji je predstavio dosadašnje aktivnosti Udruženja. Tokom dve godine postojanja, Udruženje je objavilo šest publikacija, četrdeset dva autorska članka, snimilo četiri filma, a od naredne godine planira sprovoditi obuke lobiranja prema jedinstvenoj metodologiji.

Nastavljajući konferenciju, održan je okrugli sto pod nazivom „Budućnost lobiranja u javnom interesu“. Ana Aleksić je predstavila članak o ekološkim i političkim izazovima reke Ibar, dok je Aleksandar Marković detaljno objasnio osnovna načela metodologije zasnovane na švajcarskom modelu. Siniša Janković je istakao štetnost korupcije za društvo, naglašavajući ulogu lobiranja u javnom interesu, dok je Bojana Selaković istakla razliku između lobiranja i javnog zastupanja, naglašavajući nužnost transparentnosti.

Na konferenciji su takođe podeljena iskustva iz prakse, uključujući predstavljanje ključnih slučajeva ekološkog lobiranja u javnom interesu, kako u domaćem, tako i u međunarodnom kontekstu. Govornik Obi Onyigwe iz Nigerije predstavio je uspešne primere lobiranja u svojoj zemlji, naglašavajući izazove koje korupcija predstavlja.

Dr. Marko Filjović je predstavio globalno iskustvo lobiranja u javnom interesu, ističući napore svetske mreže United National Constitutional Research da utiče na promene u Povelji Ujedinjenih nacija. U okviru okruglog stola, učesnici su delili svoja viđenja lobiranja i javnog zastupanja, naglašavajući važnost transparentnosti.

Zaključci konferencije naglasili su postojeće opstrukcije u javnom zagovaranju i lobiranju zbog korupcije i nefunkcionisanja institucija. Ipak, istaknuto je da od ovakvog rada ne treba odustati, s obzirom da bi alternativa mogle biti “društveni cunami” . Uprkos preprekama, primećeni su pomaci ka poboljšanju – povećava se uticaj na instucije  posebno uz podršku građana na koje se odnosi inicijativa.

Odgovor na društvene izazove treba tražiti kroz proaktivanom i naučno zasnovanom pristupu, uz uspostavljanje saradnje sa što većim brojem društvenih grupa sa jedne strane i povećanju transparentosti rada instituicija Konferencija je završena porukom da je ključ u naučno postavljenim zahtevima  zajedničkom delovanju i podršci širokog spektra društvenih aktera i transparentnim institucijama.

U sklopu večeri, magazin „Lobisti“ je dodelio Zaslužnice za poseban doprinos razvoju etičkog lobiranja u 2023. godini. Laureatima su bili prof. dr. Predrag Jelenković, prof. dr. Emilija Popović, prof. dr. Ana Bovan, dr. Nenad Vasić i prof. dr. Albert Alemane, koji su se zahvalili na priznanju. Članovi udruženja predstavili su i prvo štampano izdanje Magazina Lobisti, najavljujući redovno godišnje izlaženje i selekciju najboljih tekstova iz prethodne godine.

Na kraju, udruženje se zahvaljuje svim autorima, Coolmedia timu i prijateljima na bezuslovnoj pomoći i podršci u pokretanju prvog časopisa za lobiste u Republici Srbiji. Poruka koja je obeležila završetak konferencije jeste da ključ uspeha leži u zajedničkom delovanju i podršci širokog spektra društvenih aktera.

Post Views: 25

Originalni tekst