SINDIKAT radnika zaposlenih u građevinskoj industriji podržava planove budućih radova na prostoru nekadašnjeg novosadskog Brodogradilišta, kao i na celokupnoj teritoriji ovdašnje lokalne samouprave, te poručuje da će njihova realizacija omogućiti uposlenost više stotina građevinaca neposredno, a posredno i nekoliko hiljada – istakao je predsednik pomenute asocijacije za Novi Sad i čitavu Vojvodinu, Josip Modić, povodom nedavnog stavljanja na javni uvid Plana generalne regulacije prostora koji se nalazi između odbrambenog dunavskog nasipa i Ribarskog ostrva.

БУДУЋЕ РАДОВЕ НА ПРОСТОРУ БИВШЕГ БРОДОГРАДИЛИШТА ПОДРЖАВА И СИНДИКАТ ЗАПОСЛЕНИХ У ГРАЂЕВИНАРСТВУ   План по мери неимара

Z. Grumić

Na toj lokaciji, ukupne površine od oko 22 hektara, predviđena je i gradnja poslovno-stambenih objekata na bezmalo trećini placa, odnosno realizacija projekta kolokvijalnog naziva „Novi Sad na vodi“. Istine radi, deo javnosti se tome protivi, tvrdeći da je štetan po životnu sredinu i građane.

Procena

SKUPŠTINA Novog Sada usvojila je prošlog leta Generalni urbanistički plan razvoja Grada do 2030, a prethodno su urađene studije nezavisnih stručnih institucija u kojima je zaključeno da realizacijom planova revitalizacije, uređenja i izgradnje novosadskog dunavskog priobalja nema opasnosti od poplava, ili bilo kakvog drugog ugrožavanja tog područja.

– Radovi na prostoru bivšeg Brodogradilišta, predviđenom za gradnju, u narednih nekoliko godina bili bi velika podrška i zaposlenima u domaćoj industriji građevinskog materijala, iz čijih pogona bi bila kupljena velika količina svega što je neophodno za realizaciju tako zamašnog poduhvata – naglašava Modić.

Sindikat, dodaje, uvek podržava socijalno odgovorne građevinske kompanije, koje – izvodeći tako obimne radove – znatno doprinose rastu ne samo domaće građevinske industrije, već i srpske privrede uopšte. Uz to, kroz uplate poreza, doprinosa, taksa za komunalno opremanje i drugih dažbina, one znatno pune „kase“ na svim nivoima vlasti.

– Ako ne podržimo rad naših građevinskih kompanija, a umesto toga pokušavamo da sprečimo gradnju i stvaranje nove vrednosti, pitanje je ko će nam, onda, u narednom periodu, puniti budžet i od kog novca ćemo da isplaćujemo penzije, te gradimo obdaništa, škole, bolnice – zaključuje Modić i napominje da Hrvatska, Slovenija, Austrija i druge zapadne zemlje, na sve načine, privlače naše radnike, čak i kompletne građevinske kompanije, omogućujući im pristup atraktivnim lokacijama, kako bi kod njih gradili i plaćali poreze.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Originalni tekst