Ukoliko volite slatkiše ali iz nekog razloga ne želite ili ne smete da unosite šećer ili brašno ovo je prava poslastica za vas 

foto: Privatna arhiva / Marko Stevanović
foto: Privatna arhiva / Marko Stevanović

Među ljudima često vlada zabluda da su zdravi slatikiši bezukusni i da se njima ne može utoliti potreba za šećerom.

Ipak, postoje oni koji nas mogu uveriti u suprotno. Ljudi koji žive zdrav život uspeli su da naprave poslastice koje mogu da pariraju najukusnijim slatkišima tradicionalne srpske kuhinje.

Jedna od njih je i sirova zdrava torta, koja će vam dati dovoljno energije i poboljšati raspoloženje. Ovo je posan slatkiš, pa je idealna i u vreme kada se posti. 

Svoj recept nam je ustupio Marko Stevanović, travar iz Ostružnice, koji je ovaj slatkiš više puta pravio i koji je oduševljen njegovim ukusom. 

Sastojci:

  • 4 zrele banane
  • 300 g ovsenih pahuljica
  • 40 g rogača
  • 1 kašičica cimeta u prahu
  • mleveni orasi (mogu i drugi orašasti plodovi)
Zdrava torta bez šećera i brašna
Zdrava torta bez šećera i brašna foto: Privatna arhiva / Marko Stevanović

Priprema:

U blender stavite 2 banane, dodate cimet i rogač u prahu. Mutite dok ne dobijete smesu. Tu smesu pomešajte sa ovsenim pahuljicama i mešajte dok se ne sjedini. Stavite smesu u pleh i ostavite u frižideru na 3 sata.

Nakon toga, stavite 2 banane u blender i dodajte orašaste plodove. Tu smesu stavite na prethodnu. Odozgo mogu da se dodatno stave još neki orašasti plodovi. Celu tortu staviti u frižider na par sati ( poželjno 2 dana ) kako bi odstojala. Posle toga poslužiti.

Originalni tekst