Brojni pretresi prostorija novinara, sindikalaca i aktivista u Belorusiji

Brojni pretresi sprovedeni su danas u prostorijama koje koriste dvadesetak novinara, aktivista za odbranu ljudskih i sindikalnih prava u Belorusiji u okviru istrage o protestnom pokretu 2020. koji su vlasti ugušile.

Aleksandar Lukašenko Foto: Srđan Ilić
Aleksandar Lukašenko Foto: Srđan Ilić

U zemlji su mesecima održavaju demonstracije protiv ponovnog izbora predsednika Aleksandra Lukašenka u avgustu, uz optužbe o masovnim izbornim prevarama.

Beloruske vlasti uzvratile su masovnim pritvorima, policijskim nasiljem i hapšenjima ili odlaskom u izgnanstvo glavnih ličnosti protestnog pokreta.

Policija je danas sprovela novu seriju pretresa uperenih protiv 22 osobe među kojima su predsednik Beloruskog udruženja novinara Andrej Bacunc, sindikalni zvaničnici i aktivisti za odbranu ljudskih prava, javio je centar Vjasna za odbranu ljudskih prava čije prostorije su takođe meta policijske akcije.

Prema Beloruskom istražnom komitetu, zaduženom za krivične istrage u zemlji, racije su sprovedene u okviru njihove istrage o finansiranju i organizaciji akcija koje "ozbiljno narušavaju javni red".

Lukašenko je prošle nedelje rekao da je zaustavio "blickrig" stranih sila i protivnika njegove vlade.

U represiji su obuhvaćene i brojne nevladine organizacije i mediji.

Prema Beloruskom udruženju novinara 477 novinara uhapšeno je prošle godine u zemlji, a protiv više njih se vodi krivična istraga.

Dve dopisnice televizije Belsat, sa sedištem u Poljskoj, čije sudjenje je počelo prošle nedelje i treba danas da se nastavi, mogu da dobiju tri godine zatvora zato što su, prema tvrdjama vlasti, "ozbiljno narušile javni red".

Izvor: Beta-AFP

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article