Brnabić: Zahtevaćemo od Rio Tinta da se pridržavaju ekoloških standarda

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je danas u Skupštini Srbije da će u eventualnom sprovođenju investicije kompanije Rio tinto u Loznici, najviše pažnje biti posvećeno zaštiti životne sredine. Ona je navela da do završetka studije procene uticaja na životnu sredinu, nikakva odluka neće biti doneta.

Ana Brnabić Foto: Srđan Ilić
Ana Brnabić Foto: Srđan Ilić

Samostalni poslanik Vladan Glišić pitao je premijerku o eventualnoj štetnosti izgradnje rudnika litijuma, a Brnabić navela da je to investicija od 1,5 milijarde evra.
Navela je da se završetak studije procene uticaja na životnu sredinu te investicije očekuje do kraja juna 2021. godine, bez čega, kako je istakla, nikakva odluka neće biti doneta.
"Najveća pažnja biće poklonjena elaboratu o zaštiti životne sredine i od 'Rio tinta' biće zahtevano da se pridržava najboljih ekoloških standarda", rekla je Brnabić.
"Iz Rio tinta me uveravaju da imaju izuzetno dobru komunikaciju sa lokalnom zajednicom – ne samo sa gradom Loznicom već i sa ljudima na terenu tamo gde će potencijalno biti rudnik", dodala je ona.
Istakla je da će o tom projketu najvažniji glas imati stanovništvo u Loznici i Krupnju, gde je naslaga rude koja, po istraživanjima, čini čak 10 odsto svih svetskih zaliha litijuma.
Brnabić je kazala da litijum iz Srbije neće biti izvožen kao sirovina, već će se prerađivati ili će se u Srbiji praviti ceo proizvod od te rude – baterije za električna vozila i za druge namene.
Naglasila je da Rio tinto ima najmoderniju opremu za obradu otpada i da bi uticaj na životnu sredinu bio najmanji mogući.
"Svi mi treba da nastavimo da razgovaramo o tome i da sve bude transparentno", rekla je Ana Brnabić.

Kako je najavljeno, Studija izvodljivosti za projekat osnivanja rudnika za podzemnu eksploataciju jedinjenja „jadarit“ kod Loznice, fabrike za industrijsku preradu rude i odlaganje industrijskog otpada, trebalo bi da bude završena 2021. godine.

Rio Tinto je i dalje u postupku dobijanja dozvole za eksploataciju, iako još od 2004. godine vrše istraživanja ruda u Srbiji. Iste godine su otkrili jedinjenje kakvo ne postoji nigde u svetu, koje je kasnije dobilo naziv „jadarit“, a sastoji se od bora, natrijuma i litijuma, koji je i najznačajniji zbog široke primene. Nakon trineaest godina istraživanja, Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije i Rio Tinto su 2017. godine potpisali Memorandumu o namerama, a mesec dana kasnije je Vlada donela Uredbu o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita „Jadar”.
Plan predstavlja jednu od faza za dobijanje dozvola za eksploataciju.

Više ekoloških organizacija tvrdi da Plan nije mogao da se donese bez studija koje bi pokazale kakav će tačno projekat imati na zaštitu životne sredine i kolika će biti njegova isplativost.
Inače, BBC je pisao da je u septembru prošle godine kompanija optužena da je ispuštanjem otrovnih materija zagadila reke na Papua Novoj Gvineji, što je, prema meštanima, izazvalo zdravstvene probleme ljudi koji žive u okolini. Svetski mediji objavili su i kako je kompanija uništila kulturno nasleđe Aboridžina u Australiji staro 46.000 godina.

Iz Rio Tinta ističu da se „radi na tome da uticaj na životnu sredinu bude u okvirima dozvoljenog zakonskim rešenjima u Srbiji". Nadležni takođe ponavljaju da će ekonomski razvoj i očuvanje zdrave životne sredine biti usklađeni.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article