Brnabić: Večeras povlačimo odluku o proterivanju crnogorskog ambasadora

Predsednica Vlade Ana Brnabić rekla je večeras da će Srbija, kao akt dobre volje, večeras povući recipročnu odluku o proterivanju crnogorskog ambasadora Tarzana Miloševića.

Ana Brnabić, ekspoze 2020 / Foto: Srđan Ilić
Ana Brnabić, ekspoze 2020 / Foto: Srđan Ilić

„Moramo pokušati da damo šansu partnerstvu i saradnju i to iz najmanje dva razloga. Prvi razlog je regionalna stabilnost, saradnja i partnerstvo sa Crnom Gorom i to je visoko na lestvici Srbije. Drugi razlog je to što su 30 posto stanovnika Crne Gore Srbi. Nadamo se još jednom da će se ovo protumačiti kao akt dobre volje i da ćemo nastaviti da gradimo sve bolje odnose sa Crnom Gorom“, dodala je Brnabić nakon sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem.

Lideri DF-a razgovarali sa Vučićem:Božović saopštio ono što misle svi Srbi u Crnoj Gori

Lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević razgovarali su večeras s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučicem i srpskim državnim vrhom o "sramotnoj odluci odlazećeg crnogorskog režima da protjera srpskog ambasadora".

"Andrija Mandić i Milan Knežević još jednom su ponovili da ambasador Vladimir Bozović nije saopštio nista što ne misli i ne govori svaki Srbin u Crnoj Gori. Ali da je odlazeći režim Mila Đukanovića želio da njegovim protjerivanjem nepopravljivo i trajno poremeti odnose naše dvije bratske države”, navodi se u saopštenju Demokratskog fronta.

Lideri DF, kako su naveli, snažno se zalažu za to da buduća vlast napravi radikalni zaokret u spoljnoj politici i odnose Srbije i Crne Gore podigne na najviši nivo.

"Predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i srpskom državnom vrhu Andrija Mandić i Milan Knežević su iznijeli mišljenje kako bi Srbija trebalo uraditi sve što je u njenoj moći da se zaustave ovakvi i slični antisrpski dukljanski naumi, i tako stvorila pretpostavke da se nakon 2. decembra, u najkraćem mogućem roku odnosi dvije bratske države unaprijede i podignu na najviši mogući nivo", zaključeno je u saopštenju Fronta.

Kako je navela, predsednik Srbije podržao je recipročnu meru dodajući da su konvencije važne ali da je život važniji.

"Izjava ambasadora Božovića nikako ne može da bude razlog za njegovo proterivanje, naročito jer je više puta pozvao na bratstvo", dodala je premijerka.

Kako je prethodno potvrđeno u kabinetu predsednika Republike, a kako je preneo RTS, sastanak je organizovan povodom najnovijih dešavanja u odnosima sa Crnom Gorom i u želji da se spuste tenzije.

Dodala je da se državni vrh Srbije o povlačenju odluke konsultovao sa predstavnicima Srba u Crnoj Gori koju su takav potez podržali.

Podsetimo, Crna Gora je juče proglasila ambasadora Srbije u Podgorici Vladimira Božovića personom non grata i od njega zatražila da napusti tu zemlju u roku od 72 časa.
Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore saopštilo je da se Božović duže vreme i kontinuirano mešao u unutrašnje stvari Crne Gore i da je davao izjave nespojive sa uobičajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske funkcije. I posle više upozorenja da je takvo ponašanje neprihvatljivo, Božović je u petak još jednom omalovažio Crnu Goru, tako što je nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. godine nazvao 'oslobođenjem' i 'slobodnom voljom' crnogorskog naroda, navelo je crnogorsko ministarstvo.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije ubrzo je zatim saopštilo da je proglasilo ambasadora Crne Gore u Beogradu Tarzana Miloševića personom non grata i zatražilo da napusti zemlju u roku od 72 sata.

Mandatar za sastav Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić danas je rekao da žali zbog odluka dve države o proterivanju ambasadora, ocenivši da takvi potezi nisu u duhu evropskog puta i dobre regionalne saradnje prijateljskih država.

Evropska komisija (EK) je danas povodom diplomatskog spora Srbije i Crne Gore ukazala da su dobrosusedski odnosi važni na putu ka članstvu u EU.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article