Brnabić: Vakcina u Srbiji do kraja godine, čekamo od Fajzera datum prve isporuke

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da će Srbija biti "jedna od prvih zemalja" koja će dobiti vakcinu protiv koronavirusa, navodeći da se isporuka prvih doza očekuje do kraja godine.

Ana Brnabić  Foto: Srđan Ilić
Ana Brnabić Foto: Srđan Ilić

Izražavajući zahvalnost Agenciji za lekove i medicinska sredstva koja je sinoć dala dozvolu za uvoz Fajzerove vakcine, premijerka je navela da se sada samo čeka "od partnera" iz te kompanije datum prve isporuke.

"Pored toga razgovaramo, i u ovom trenutku imamo potpisane ugovore sa kineskim Sinofarmom i sa ruskim Gamalej institutom za vakcinu Sputnjik V", rekla je premijerka novinarima u Kragujevcu na otvaranju Data centra.

Dodala je da Srbija razgovara sa "partnerima" iz EU da i sve zemlje Zapadnog Balkana dobiju vakcinu preko mehanizama Unije.

Prethodno je ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao da prve doze Fajzerove vakcine stižu u Srbiju u ponedeljak ili utorak i dodao da će u prvoj tranši stići nešto manje od 5.000 doza i da će ih primiti korisnici staračkih domova.

Kompanije Fajzer i Biontek predale su 2. decembra dokumentaciju za registraciju vakcine protiv koronavirusa u Srbiji, nakon čega je Agencija za lekove i medicinska sredstva počela da procenjuje dokumenta i temeljno proučava sve faze testiranja, kako bi potvrdila efikasnost i bezbednost vakcine.

Imunizacija Fajzeorovom vakcinom već je počela 8. decembra u Velikoj Britaniji, a dozvolu za hitnu upotrebu te vakcine dala je i Američka uprava za hranu i lekove (FDA).

Fajzerova vakcina je i deo Kovaks programa.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article