U Vladi Srbije oko 17.30 počela je sednica na kojoj bi trebalo da bude potvrđena ranija izjava premijerke Ane Brnabić da za nekoliko nedelja Rio Tinto više neće biti u našoj zemlji.

– Imali smo u poslednjih nekoliko meseci proteste u vezi sa “Rio tintom” koji je u Srbiji od 2004. godine. Tada su dobili prve dozvole za istraživanje i počeli su 2006. Tada su bile i izmene Zakona o rudarstvu. Imamo zahteve ekoloških organizacija. Njihovi zahtevi su ukidanje

Ona je istakla da je na sednici ukinuta odredba o eksploataciji rudnika jadrita.

– Na upravo završenoj sednici ukinuta je odreba za eksploataciju rudnika jadarit, prostorni plan je ukinut i više ne postoji. Samim tim poništene su sve dozvole i odluke i rešenja sa kompanijom Rio Sava – rekla je Brnabić.

Istakla je da je prostorni plan ukinut i da više ne postoji. Dodaje da su poništeni svi pravni akti, sve dozvole, rešenja i odluke.

– Prostorni plan je ukinut i više ne postoji. Samim tim poništeni su svi pravni akti u vezi sa kompanijom Rio Tinto odnosno Rio Sava – dodala je.

– Ovim su ispunjeni svi zahtevi ekoloških protesta. Ovim smo stavili tačku na Rio Titno u Srbiji. Gotovo je sve s Rio Tintom – rekla je premijerka Ana Brnabić.

– Ugovore nikada nismo ni imali, kao što smo više puta i rekli – rekla je Brnabić.

Podsetimo, premijerka je ranije izjavila da je Vlada Srbije blizu odluke da ukine sve dozvole koje su izdate Rio Tintu, kao i da će biti ukinut prostorni plan u koji je unet projekat “Jadar”.

U više navrata je isticala da je Rio Tinto nasleđeni projekat i da aktuelna vlast nema ništa sa tim.

Ranije danas, kompanija Rio Tinto je u saopštenju upućenom medijima izrazila zabrinutost zbog izjava o potencijalnom povlačenju prostornog plana za projekat “Jadar”.

“Posvećeni smo razvoju projekta u skladu sa svim srpskim i međunarodnim propisima i uzimamo u obzir zabrinutost za životnu sredinu koju je javnost iskazala”, poručila je kompanija Rio Tinto.

U prethodnom periodu širom Srbije održavani su protesti protiv dolaska Rio Tinta u našu zemlju, odnosno protiv izgradnje rudnika i eksploatacije litijuma od strane te kompanije.

Vlada greškom sa svog mejla poslala saopštenje Rio Tinta, pa pokušala da se opere

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)