Brnabić: U narednom periodu prioritet je digitalizacija zdravstvenog sistema

Premijerka Ana Brnabić rekla je da u 2021. godini Vladu Srbije čekaju veliki izazovi ali i još ambiciozniji planovi u sprovođenju reformi i stvaranju uslova za rast privrede. Ona je na predstavljanju nove, 13. "Sive knjige" Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) u kojoj su preporuke za bolje uslove poslovanja u Srbiji navela da je u narednom periodu prioritet digitalizacija zdravstvenog sistema.

srbija.gov.rs: Ana Brnabić
Foto: srbija.gov.rs / Ana Brnabić

"U narednom periodu prioritet će biti digitalizacija kompletnog zdravstvenog sistema koji je će biti važan i osetljiv u budućnosti. Radimo na uspostavljanju elektronskog zdravstvenog kartona, e-uputu i e-bolovanju, i to treba da bude sprovedeno u naredna dva meseca", rekla je Brnabić.
Važne mere koje doprinose boljim uslovima poslovanja su, kako je dodala, proširenje obuhvata prijavljivanja sezonskih radnika, u turizmu i građevinarstvu, zatim uvođenje socijalnih karata, usvajanje zakona o nestandaradnim radnim odnosima, kako bi bio reglisan rad preko interneta.
"Nastavljamo i borbu protiv sive ekonomije, uvođenjem onlajn fiskalizacija, digitalnih menice", istakla je premijerka i dodala da će istovremreno sa važnim reforma biti nastavljena izgradnja putne i železničke infrastrukture.
Ona nije govorila o smanjenju poreskih opterećenja zarada, što je jedna od najvažnijih preporuka NALED-a.
NALED je u novoj "Sivoj knjizi" dao 13 novih predloga za otklanjanje administrativnih prepreka poslovanju i ponovio 87 nerealizovanih predloga iz prethodne godine koji su dorađeni.
Najviše preporuka je za Ministarstvo finansija (28), zatim za ministarstva privrede, zdravlja i poljoprivrede (po sedam), ministarstva pravde i zaštite životne sredine (po šest) i za Narodnu banku Srbije (četiri), dok je petina preporuka u zajedničkoj nadležnosti više institucija.
Dato je 15 preporuka kojima se ukazuje na administrativne prepreke čije je rešavanje od velike važnosti za prevazilaženje izazova sa kojim se sureću privreda i građani u situaciji pandemije.
Ti predlozi usmereni su, pre svega, na digitalizaciju i unapredjenje efikasnosti zdravstvenog sistema, digitalizaciju procedura i dalji razvoj eUprave, uređenje fleksibilnih oblika radnog angažovanja i rada od kuće, smanjenje poreskog i parafiskalnog opterećenja privrede.
Među deset prioritetnih preporuka su one usmerene na modernizaciju rada državne uprave, povećanje transparentnosti, unapređenje sistema fiskalizacije i smanjenje troškova poreskih obveznika.
Predloženo je i smanjenje opterećenja rada kao i unapređenje sistema za prečišćavanja otpadnih voda, zatim ukidanje obaveze dokazivanja troškova prevoza zaposlenih i smanjenje PDV-a za repromaterijal za proizvodnju lekova.
Takođe su predlozi NALED-a da se preciznije uredi poslovanje van radnih prostorija poslodavaca, ubrazanje i pojednostavljivanje postupka ozakonjenja objekata, uvođenje funkcionalnog "Zelenog fonda", uvođenje obaveze izdavanja lične karte sa čipom i ugradnje kvalifikovanog elektronskog potpisa, ukidanje PDV-a na donacije hrane, kao i izjednačavanje cena komunalnih usluga za različite kategorije korisnike.
Ukazano je i da treba ukinuti naknadu za konverziju zemljišta, omogućiti izdavanje objedinjenog uverenja o plaćenim porezima, i ukinuti suvišnu birokratiju u deviznom poslovanju.

Kisić Tepavčević: Neophodne izmene zakona o radu

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, izjavila je da bi uskoro trebalo da bude usvojen Zakon o pojednostavljenom "random" angažovanju u oblastima građevinarstva, turizma i ugostiteljsta, te poslovi pomoći u kući, koji su prepoznate kao delatnosti u kojima je "siva zona" najizraženija.

Ministarka je dodala da je u Srbije u odnosu na 2010. godinu za 53 odsto porastao broj različitih nestandardnih radnih angažmana u različitim oblicima.

"Nepuno radno vreme je značajno poraslo, međutim u ukupnoj strukturi zapošljavanja ono još uvek ne čini značajan udeo u Srbiji, to je manje od 10 odsto, dok je prosek u EU oko 19 odsto", objasnila je Kisić Tepavčević.

Prema njenim rečima, Srbija mora biti spremna da čitavu zakonsku pozadinu prilagodi, pre svega sa aspekta poreskih obaveza i olakšica koje treba omogućiti radnicima koji se na takav način angažuju.

"Očekuje nas izmena Zakona o radu koji je iz 2014. godine i zahteva poboljšanje, jer se u međuvremenu promenio i radni proces", najavila je ministarka.

Direktor kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović je govoreći o digitalizaciji javne uprave istakao da će se uz postojeće, u budućnosti razvijati nove usluge koje će u potpunosti biti dostupne putem interneta, poput sistema za upis u srednje škole, otvaranje prema privredi i bankama, kao i uključivanje stranaca u eUpravu.

U proteklih 12 izdanja "Sive knjige" NALED je dao 268 preporuka za unapređenje poslovnog okruženja. Od tog broja su u potpunosti rešene 72 preporuke (27 odsto), a delimično 59 (22 odsto).

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article