Brnabić: Srbija zainteresovana za nastavak saradnje sa MMF

0
8

Brnabić: Srbija zainteresovana za nastavak saradnje sa MMF

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je da je Srbija zainteresovana za nastavak saradnje sa Međunarodnim monetarnim fondom i nakon isteka aktuelnog aranžmana.

Ana Brnabić Foto: Srđan Ilić
Ana Brnabić Foto: Srđan Ilić

Kako je saopšteno iz Vlade, ona je putem video-linka razgovarala sa šefom Delegacije MMF Janom Kesom Martejnom o aktuelnom petom aranžmanu "Instrument za upravljanje politikama" koji Srbija ima sa ovom institucijom do januara 2021, i o daljim mogućnostima saradnje.

Šef Delegacije MMF- a istakao je činjenicu da Srbiji nije neophodna finansijska podrška i rekao da bi i naredni aranžmani mogli biti savetodavnog karaktera.

Kada je reč o privrednom rastu u 2020. godini, Martejn je istakao da postoji makroekonomska stabilnost, da je Srbija napredovala više od prvobitnih projekcija čime je pokazala, uprkos teškim uslovima pandemije, stabilnost i mogućnost brzog oporavka.

Premijerka je istakla da će narednoj vladi prioritet biti program "Srbija 2025", jer su njime obuhvaćeni svi ključni infrastrukturni projekti.

Najavljujući dalja ulaganja u poljoprivredu, Brnabić je istakla da naročito ohrabruje privredni rast ovog sektora, za koji se ove godine očekuje da će iznositi pet odsto.

Predsednica vlade istakla je potencijal IT industrije koja trenutno učestvuje sa gotovo šest odsto u ukupnom BDP države i naglasila da srpska ekonomija treba da bude zasnovana na znanju i inovacijama, što podrazumeva veća ulaganja u obrazovanje, nauku, inovacije i nove tehnologije.

Sagovornici su se saglasili da su kapitalna ulaganja apsolutni prioritet, kao i da je neophodno zadržati fiskalnu disciplinu u budžetu za narednu godinu, navedeno je u saopštenju.

Brnabić sa direktorom DFC: Prioriteti nove vlade se neće menjati

Premijerka je razgovarala danas i sa direktorom Кancelarije Američke razvojne agencije Džonom Jovanovićem o projektima u kojima bi Srbija i DFC mogli da sarađuju.
Brnabić je istakla da se ključni prioriteti nove Vlade Srbije neće menjati, kao i da će fokus ostati na daljem ekonomskom rastu, investiranju u nove infrastrukturne projekte i naučno-tehnološkom razvoju, saopšteno je iz Vlade.
Direktor Кancelarije Američke razvojne agencije Džon Jovanović istakao je da je predloženi okvir saradnje veoma dobar i ocenio da ima prostora za proširenje saradnje u infrastrukturnim projektima, poljoprivredi i IT sektoru.
Kako je saopšteno, kao važan segment saradnje naveo je i razvojni plan za mala i srednja preduzeća.
Na sastanku je bilo reči i o značaju daljeg razvoja kreativnih industrija i planovima za otvaranje kreativnih distrikta, a sagovornici su ocenili da će buduća saradnja doprineti učvršćivanju odnosa Srbije i SAD, navedeno je u saopštenju

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article