Brnabić: Srbija platila sve vakcine, dosad na to potrošeno više od šest miliona evra

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da se do danas 351.000 građana Srbije prijavilo za vakcinaciju protiv koronavirusa što je kako je ocenila, "prilično dobar" odziv. Navodeći da je Srbija trenutno zemlja koja ima "najveći broj vakcina kod sebe", Brnabić je za TV Prva rekla da je država platila svaku vakcinu koju je nabavila i da je do sada u te svrhe utrošeno više od šest miliona evra.

Ana Brnabić  Foto: Srđan Ilić
Ana Brnabić Foto: Srđan Ilić

"Ništa nismo dobili kao donaciju ili na poklon, sve smo platili. Donirali smo dva miliona evra Evropskoj komisiji za istraživanje vakcine, platili smo oko četiri miliona evra, i to avansno za 1,4 miliona doza preko Kovaks mehanizma, avansno za prvu fazu Fajzerove vakcine, za 50 odsto kontigenta vakcine Sputnjik V od ukupno dva miliona doza koje smo poručili. Dobili smo jako dobre cene i za kinesku i za Fajzerovu vakcinu", navela je Brnabić.

Ona je rekla da danas počinje masovna vakcinacija čiji je cilj da što efikasnije i što brže bude vakcinisan što veći broj građana Srbije.

"Vakcinacija je dobrovoljna, niko neće trpeti bilo kakve sankcije ako neće da primi vakcinu. Ovo je jedini način da pobedimo virus. Otvaramo prvi punkt za masovnu vakcinaciju na Beogradskom sajmu, danas očekujemo da će se vakcinisati oko 600 pripadnika vojske, od sutra kreću i veći gradovi", pojasnila je predsednica Vlade Srbije.

Brnabić je rekla i da se radi na novom peketu pomoći, koji će dobiti privreda, ali i penzioneri i drugi građani, ističući da u republičkom budžetu ima novca za to.

Ona je naglasila da sve državne institucije, pre svega ministarstva finansija i privrede, moraju da rade danonoćno da bi država "imala čime da pomogne privredi i građanima".

"Stoga je važno da svi plate porez, da ne urušavamo sistem, da ponovo budemo evropski šampioni po privrednom rastu", rekla je Brnabić.

Sada je, kako je dodala, vakcinacija najvažnija tema.

"Masovna vakcinacija je važna da bi se vratili poslu. Morate da imate prihode da bi mogli da pomognete privredi ili da platite sve troškove", rekla je premijerka, dodajući da je borba protiv koronavirusa "izuzetno skupa".

Nije realno da danas budu dodatno ublažene protivepidemijske mere

Brnabić je ocenila i da nije realno da na današnjoj sednici Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa budu dodatno ublažene protivepidemijske mere, odnosno da ugostiteljskim objektima bude produženo radno vreme.

"Mislim da nije realno da danas budu ublažene te mere. Danas ćemo otvoriti tu temu pa ćemo razgovarati koji su to parametri koji još treba da budu ostvareni pa da ugostiteljski objekti budu otvoreni do 22 sata", rekla je Brnabić.

Ona je dodala da je tačno da postoji određeni pad broja zaraženih i umrlih od koronavirusa ali da je potrebno da se ispune i drugi uslovi da bi se Krizni štab odlučio na dodatnu relaksaciju mera.

"Otvorićemo tu temu, ali se to neće desiti danas", rekla je ona.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article