Brnabić: Srbija ne politizuje pitanje vakcine – u pitanju su životi, a ne geopolitika

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da Srbija ni u jednom trenutku nije politizovala pitanje vakcinacije protiv koronavirusa jer su, kako je navela, u pitanju životi građana a ne geopolitika.

Ana Brnabić Foto: Srđan Ilić
Ana Brnabić Foto: Srđan Ilić

"Glavni razlog našeg uspeha je što smo imali mogućnost da nabavljamo vakcine širom sveta", rekla Brnabić u intervjuu za portal nemačkog magazina Fokus, preneo je danas Dojče vele.

Objašnjavajući kako je Srbija dosad vakcinisala veći udeo stanovništva nego bilo koja zemlja EU, Brnabić je rekla da "ni u jednom trenutku vakcine nisu politizovane niti je zemlja porekla igrala bilo kakvu ulogu, ukoliko je cepivo bilo sigurno".

"Taj balans i dobra partnerstva pokazali su se korisnim u ova vremena. Dali su nam mogućnost da nabavimo vakcine sa Zapada, kao i od naših prijatelja u Kini i Rusiji", rekla je.

Brnabić je rekla da vakcinacija nije tema kod koje treba debatovati o "spoljnopolitičkim premisama", već o "sigurnosti građana".

"Zahvalni smo na podršci iz inostranstva i zahvaljujemo našem neumornom medicinskom osoblju koje je u stanju da u najkraćem roku vakciniše stanovništvo", dodala je.

Na pitanje da li je Srbija "učila od Izraela" koji prednjači u vakcinaciji, Brnabić je rekla da je Beograd uspostavio kontakt i ugledao se na Izrael.

"Dok u svetskim nastojanjima da se nabave vakcine ima mnogo primera napetosti, mi polažemo na saradnju i razmenu znanja – recimo kroz razgovore sa Izraelom – da bismo štitili naše stanovništvo i sigurno organizovali vakcinaciju", odgovorila je.

Brnabić je podsetila da je Srbija najpre zaključila ugovor sa Bajontek/Fajzerom i od njih dobila prvu isporuku, ali je naglasila da su Rusija i Kina, pored EU, bile "enormna podrška" za Srbiju.

"U pandemiji se radi o spasavanju života, a ne o geopolitici. Ako su vakcine dostupne i možemo da ih nabavimo, onda nam je obaveza da to uradimo u interesu naših gradjana", rekla je.

Na pitanje da li je ipak geopolitika to što Srbija vakciniše i "stanovništvo srpskog porekla sa Kosova" Brnabić je rekla da "kosovski Srbi nisu svojom voljom na pogrešnoj strani granične svađe koju je izazvala Priština".

"Mi ih nećemo zbog toga kažnjavati", dodala je.

"Uz to su privremene institucije u Prištini planirale početak vakcinacije za februar i mi smo odlučni da ne gledamo skrštenih ruku kako prištinska geopolitika sprečava da vakcinišemo ljude iz gradova s pretežno srpskim stanovništvom ili kako ih stavlja u dno liste. U taj rizik nećemo da uđemo", rekla je.

Brnabić je digitalizaciju nazvala "ključnim faktorom" tokom vakcinacije, tvrdeći da je sistem postavljen na noge za samo nekoliko dana.

"Preko tog sistema se ljudi brzo mogu prijaviti za vakcinaciju. Građane onda sistem porukom na telefon ili mejlom obaveštava gde i kada će dobiti cepivo. Sve digitalno, bez papira i olovke", rekla je.

Na pitanje kako će pandemija promeniti Evropu, Brnabić je rekla da se Evropa već menja, ali da postoji nada da će izvući pouke iz ovih teškoća.

"Evropa će zauzdati pandemiju, baš kao i naredne pandemije koje će ubuduće verovatno biti neizbežne. Svetu treba Evropska unija, baš kao i Srbiji. Ona će iz ovih izazova izaći jača", rekla je premijerka Srbije.

Izvor: Dojče vele

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article