Brnabić: Sa nastavkom masovne vakcinacije normalan život u julu

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da bi sa nastavkom procesa masovne vakcinacije protiv koronavirusa zemlja u julu mogla da se vrati normalnom životu.

Ana Brnabić Foto: Srđan Ilić
Ana Brnabić Foto: Srđan Ilić

Ona je na Prvoj televiziji kazala da je do sada u Srbiji dato oko 2,6 miliona doza vakcina, pri čemu je oko 1.473.000 građana primilo prvu dozu a revakcinisano je oko 1.086.000.
"Prvu dozu primilo je oko 26 odsto punoletnog stanovništva a revakcinisano je oko 19 odsto punoletnih. Kompletno zaštićenih građana, kod kojih su prošle tri nedelje od druge doze odnosno pet u slučaju vakcine AstraZeneka, imamo oko 733.000 ili 14 odsto punoletne populacije", kazala je premijerka.
Ocenila je da je zahvaljujući vakcinaciji došlo do "blagog" pada broja novozaraženih u Srbiji.
"Bez ovakve kampanje imunizacije imali bismo više od 10.000 novozaraženih dnevno u ovom talasu epidemije", kazala je premijerka.
Dodala je da su današnji i procenti novozaraženih od sinoć "nešto bolji" nego prethodnih dana.
"Za sada sve ide kako treba. Imamo dobar trend, pada polako ali pada", kazala je predsednica Vlade Srbije.
Najavila je da je planirano da u narednih sedam dana bude vakcinisano oko 303.000 građana.
"Sutra nam stiže 106.470 doza Fajzer vakcine, to smo bilateralno ugovorili a sutra bi trebalo da stigne i 500.000 vakcina Sinofarm", kazala je Ana Brnabić.
Ponovila je da će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić vakcinisati u utorak ako do tada stignu dodatne količine vakcine iz Kine.

Država uložila osam milijardi evra u mere podrške građanima i privredi

Brnabić je rekla da je država uložila osam milijardi evra kroz tri paketa mera podrške građanima i privredi i da su se efekti tih mera već pokazali.
"To vidimo u rastu naše privrede i u rastu naše industrije. Ne samo da nije povećana nezaposlenost nego je uprkos pandemiji povećana registrovana zaposlenost", izjavila je Brnabićeva za TV Prva.
Podsetila je da je prijavljivanje za pomoć privrednicima počelo pre nekoliko dana, a da prijavljivanje za građane počinje 28. aprila.
"Trajaće do 15. maja, to je za onih 60 evra pomoći. Penzioneri ne treba da se prijavljuju, oni će automatski dobiti pomoć. Ta pomoć je za penzionere 110 evra", rekla je premijerka.
Ona je najavila nastavak borbe protiv organizovanog kriminala i dodala da je u toku prikupljanje novih dokaza u okviru istrage koja se već vodi.
"Neće biti zaštićenih. Ići ćemo do samog vrha", izjavila je Brnabić.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article