Brnabić: Prve vakcine u Srbiji pre kraja godine

Pre 1h 40min

Predsednica Vlade Ana Brnabić rekla je da će Srbiji prve vakcine protiv koronavirusa biti dostavljene pre kraja godine, odnosno da će Srbija, ipak, biti jedna od prvih zemalja koja će dobiti vakcine. Ovo se ne odnosi na Fajzerovu vakciju za koju je premijerka rekla da će Srbiji biti dostupna tek krajem 2021. Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je danas da je sa sa Fajzerovom ispostavom u Beogradu dogovorena isporuka svih 1,8 miliona doza vakcine Srbiji tokom 2021, a da li će ta količina biti isporučena po predviđenom planu niko ne može da garantuje.

Ana Brnabić, Tatjana Adžić i Zlatibor Lončar na otvaranju kovid bolnice u Batajnici Foto: Srđan Ilić
Ana Brnabić, Tatjana Adžić i Zlatibor Lončar na otvaranju kovid bolnice u Batajnici Foto: Srđan Ilić

Kako danas prenose beogradski mediji, Brnabić je nakon obilaska radova na Moravskom koridoru kazala da njena nedavna izjava o vakcinama nije dobro protumačena u medijima, odnosno da je govorila da je samo jedna kompanija navela da Srbija može da dobije vakcine tek u decembru 2021. godine.

"Razgovaramo sa svim kompanijama… Srbija nije zemlja kakva je bila ranije, već zemlja koja danas ima političku snagu i kredibilitet. Tu vakcinu ćemo zaista i imati u decembru ove godine", kazala je premijerka.

Podsetimo, ona je 10. decembra izjavila da je razgovarala sa proizvođačem vakcina koja će uskoro biti registrovana u Evropskoj uniji i da je proizvođač te vakcine rekao da Srbija može da je dobije u četvrtom kvartalu 2021. godine, a da su do tada sve količine prodate.

Tada je rekla da su gotovo sve zalihe Fajzerove vakcine, koje će se proizvoditi 2021. godine, otići će u bogatije zemlje, koje su već kupile 96 odsto te vakcine.

Đerlek: Nema garancija da će vakcine biti isporučene po planu

On je za Sputnjik, povodom navoda da su polovinu svih zaliha vakcina na globalnom nivou već kupile razvijene zemlje, rekao kako će biti potrebno vreme da se vidi može li Fajzer proizvesti dovoljno vakcina.

"Da li će moći Fajzer da organizuje toliku proizvodnju i da isporuči ne samo nama 1,8 miliona doza – a sigurno su cifre za neke druge države enormno velike – to ćemo morati da sačekamo da bih mogao da dam konkretan odgovor, jer ovom prilikom se moram ograditi oko toga. To je priča koju sam ja dobio od Fajzerove ispostave u Beogradu da je dogovoreno o isporuci ovih količina. Da li je to sigurno, to u ovom trenutku ne mogu da potvrdim", izjavio je Đerlek za Sputnjik a prenosi N1.

Đerlek je naglasio da dolazak bilo koje vakcine u Srbiju zavisi i od stava Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS), zadužene za procenu i odobravanje vakcina, ali da je predviđeno da Srbija u prvom kvartalu dobije 350.000 doza, do kraja januara, u drugom i trećem po 500.000 i u četvrtom 450.000 doza vakcine protiv korona virusa.

Prema njegovim rečima, masovna vakcinacija u Srbiji prema tom planu mogla bi da počne na proleće, odnosno u maju.

Izvor: N1; Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article