Brnabić: Prve vakcine tri proizvođača u Srbiji pre kraja godine

Premijerka Ana Brnabić rekla je večeras da je Srbija potpisala bilateralne ugovore za nabavku vakcina sa Fajzerom, proizvođačem Sputnjik Ve i kineskim Sinofarmom, a da po planu isporuke deo tih vakcina očekuje pre kraja godine.

Ana Brnabić Foto: Srđan Ilić
Ana Brnabić Foto: Srđan Ilić

Ona je, gostujući na TV Pink, rekla da Srbija prvo očekuje Fajzerove vakcine, pošto se sa tom kompanijom najduže pregovarala, a za koju je Agencija za lekove i medicinska sredstva već dala dozvolu za upotrebu.

"Prve količine očekujemo ove nedelje. To svakako neće biti velike količine, ali neće ni biti količine za testiranje… već za vakcinaciju. U januaru i februaru bi trebalo da imamo znatno veće količine", rekla je Brnabić.

Ona je ocenila da je borba za dobijanje vakcina bila "mučna" i da će se jaz između bogatih i siromašnih pretvoriti u "nepremostivu provaliju" usled pandemije koronavirusa.

"Jako je malo empatije medju najbogatijim zemljama sveta prema onima siromašnijima. Posebno je važno, kao i tokom borbe za respiratore, da je Srbija imala i finansijsku moć ne samo da kupi vakcine, već da da avans, stane u red za te vakcine, i politički kredibilitet da direktno razgovara sa proizvođačima, što ne može svaka država".

Ona je navela i da će se do proizvođača dolazilo "političkim vezama", a da je najveći deo komunikacije vodio predsednik Aleksandar Vučić, koji o spoljnopolitičkim partnerima u ovom procesu "može da kaže više".

Brnabić je dodala i da je Mađarska jedna od najboljih partnera Srbije i da nijednu informaciju nije krila od zvaničnog Beograda., kao i da se sa Budimpeštom pregovaralo o zajedničkoj proizvodnji ruskog rešenja.

“Beograd nije među najzagađenijim svetskim gradovima”

Govoreći o ekologiji, Brnabić je navela da glavni grad Srbije nije jedan od najzagadjenijih gradova na svetu, ali da je Vlada Srbije počela da radi na rešavnju postojećeg problema tokom 2015. godine.

Ona je gostujući na TV Pink navela da višedecenijski problem zagađenja "svakako postoji", kao i da Beograd nema dovoljno mernih stanica, poput drugih gradova Evrope.

“Značajan pokazatelj toga kako rešavamo probleme jeste to da smo u prvih mesec dana rade Vlade postavili još jedan kamen temeljac za postrojenje za odsumporavanje u u termoelektrani Nikola Tesla", rekla je Brnabić.

Na pitanje da li postoji ugljarska mafija o kojoj je govorio direktor Istraživačke stanice Petnica Vigor Majić, Brnabić je rekla da je proveravala i u Ministarstvu energetike, EPS-u, i inspekcijama i da mi, kako kaže, konkretan dokaz ta tu tvrdnju nemamo.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article