Brnabić: Od sutra do ponedeljka radiće samo prehrambene prodavnice, apoteke i benzinske pumpe

Od srede do nedelje u Srbiji će raditi samo prehrabrene prodavnice, apoteke, benzinske pumpe, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić nakon sednice Kriznog štaba. Kako je rekla, vrtići neće biti zatvoreni, a niži razredi osnovne škole mogli bi na onlajn nastavu mogli da krenu od ponedeljka.

Ana Brnabić Foto: Srđan Ilić
Ana Brnabić Foto: Srđan Ilić

„Nećemo uvoditi policijski čas. Radiće dakle sve ono što je neophodno za normalan život. Potrebno je da dodatno usporimo život u Srbiji kako bi videli da brojevi novozaraženih stagniraju. Ovo je pre svega podrška našim zdravstvenim radnicima. Ovo je kompromisno rešenje zato što su oštre mere ali su u ovom trenutku na snazi pet dana iako je medicinski deo tražio da one budu najmanje 14 dana“, navela je premijerka.

Pošte i banke nastavljaju da rade kao i proizvodni kapaciteti, dodala je.

"Takođe, državne institucije nastavljaju da rade, sve ovo ostalo prelazi koliko god je moguće na onlajn", dodala je.

Kako je navela, radiće se i na dodatnom povećanju kapaciteta za testiranje i na dodatnom testiranju na granicama kako bi se tu povećala kontrola.

„Ovde je u pitanju održavanje balansa između tri stvari – zaštite zdravstvenih radnika, zaštite privede i radnih mesta i zaštite mentalnog zdravlja“ , navela je Brnabić.

Ona je najavila i sastanke sa delom privrede koja je zbog ovih mera najugroženija kao što su ugostitelji i muzičari.

Brnabić je istakla i da se još detaljno nije razmatralo da se uvode različita pravila za građane koji su vakcinisani i oni koji su nevakcinisani.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article