Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je za RTRS da je nametanje rezolucije o Srebrenici u agendu Generalne skupštine UN vrhunac pravnog nasilja, skandal i presedan, prenosi Danas.

Brnabić je naglasila da su na ovaj način prekršeni Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH, jer se o tome nije izjašnjavalo tročlano Predsedništvo BiH, što je neshvatljiv skandal.

„Naš prioritet je da pričamo sa što više članica Ujedinjenih nacija i da kažemo šta je istina i šta je posredi ovde. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je i lično angažovan na ovom pitanju. Za sve one koje žele da nas optuže kao Srbiju, da je ovo mešanje u odnose neke druge zemlje, BiH, reći ću da Srbija ne da ima puno pravo, nego i obavezu da kaže istinu o ovom presedanu, kao potpisnica i garant Dejtonskog mirovnog sporazuma“, rekla je Brnabić.

Podsetila je da rezolucija nije „prošla“ Predsedništvo BiH.

„A, morala je prema Ustavu BiH. Ona samim tim podriva taj Dejtonski mirovni sporazum i samim tim Republika Srbija mora da reaguje“, rekla je ona.

Izuzetno mi je krivo, dodaje predsednica Skupštine Srbije, i smatram da je ogromna greška koju će svi na jedan ili drugi način, politički ili kako god, plaćati u budućnosti uključujući na kraju krajeva i UN zbog presedana koji se pravi.

„Ova greška ima potencijal da dodatno podrije stabilnost na Balkanu, ali i povelju UN jer je pitanje BiH pitanje kojim mora da se bavi Savet bezbjednosti UN, a ne Generalna skupština. Drago mi je šro su i ljudi koji su vrhunski autoriteti za pitanja genocida, holokausta, ratnih zločina poput Efraima Zurofa su se juče oglasili i rekli svoje mišljenje“, istakla je Brnabićeva.

Izrazila je nadu da će biti dovoljnio razuma da se da šansa dijalogu i da se ne prave presedani poput ovoga.

Post Views: 19

Originalni tekst