Brnabić: NIS uprkos krizi nastavio proizvodnju, sačuvao zarade i radna mesta

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je razgovarala danas sa generalnim direktorom kompanije Naftne industrije Srbije (NIS) Kirilom Turdenjevom o radu te kompanije.

srbija.gov.rs: Premijerka Ana Brnabić razgovarala je danas sa generalnim direktorom kompanije NIS Kirilom Turdenjevim
Foto: srbija.gov.rs / Premijerka Ana Brnabić razgovarala je danas sa generalnim direktorom kompanije NIS Kirilom Turdenjevim

Vlada je saopštila da je Brnabić "izrazila zadovoljstvo postignutim rezultatima i aktivnostima menadžmenta NIS-a", jer su, uprkos krizi izazvanoj pandemijom, uspeli da obezbede kontinuitet proizvodnje, nastavili strateške projekte i sačuvali zarade i radna mesta.
Turdenjev je "istakao značaj završetka jednog od ključnih projekata druge faze modernizacije Rafinerije Pančevo u koji je uloženo 300 miliona evra" i da će NIS nastaviti da investira "u sve ključne projekte predviđene za 2021 godinu", a radiće i na unapređenju maloprodajne mreže.
Brnabić i Turdenjev su razgovarali i o "digitalnoj transformaciji" kao "jednom od značajnih segmenata u poslovanju kompanije NIS, što će doprineti boljoj i bržoj realizaciji poslovnih ciljeva", piše u saopštenju.

Podsetimo, Naftna industrija Srbije saopštila je nedavno da je u 2020. godini imala gubitak od 7,6 milijardi dinara.

U saopštenju NIS-a navodi se da je negativan bilans posledica poslovanja u prvoj polovini prethodne godine, a istovremeno kao dobar znak ističu pozitivan rezultat u drugoj polovini. Ipak, kad se podvuče crta, na ukupan bilans je više uticala prva polovina godine.

"I pored brojnih izazova, NIS grupa je u drugom polugodištu 2020. zabeležila neto dobit od 2,7 milijarde dinara, ali su nepovoljne okolnosti iz prvih šest meseci doprinele da 2020. godinu NIS završi sa gubitkom od 7,6 milijardi dinara", navodi se u kompanijskom saopštenju.

Gubitak u poslovanju znači da ove godine ni država ne može da računa na prihod u budžet od dividendi, a na taj, iako simboličan prihod, ne mogu da računaju ni mali akcionari.

NIS je inače poslovao sa dobitkom od 2010. godine, a samo dve godine ranije kao većinski vlasnik se upisala ruski naftno-gasni gigant Gasprom.

Ruska kompanija "Gasprom njeft" poseduje 56,15 % akcijskog kapitala NIS-a, dok je 29,87% akcija u vlasništvu Republike Srbije. Ostatak pripada građanima, zaposlenima, bivšim zaposlenima i drugim manjinskim akcionarima.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article