Brnabić nakon sastanka o bezbednosti novinara: Uskoro Akcioni plan za sprovođenje Medijske strategije, a potom i izmene niza zakona

Premijerka Srbije Ana Brnabić navela je danas da uskoro na sednici Vlade očekuje usvajanje Akcionog plana za sprovođenje Medijske strategije. Nakon toga, kako je rekla, trebalo bi da usledi niz izmena i dopuna zakona iz te oblasti da bi se "uspostavio sistem koji će zaista funkcionisati i pravovremeno i adekvatno reagovati na pretnje i napade na novinare".

Ana Brnabić  Foto: Srđan Ilić
Ana Brnabić Foto: Srđan Ilić

Brnabić je o bezbednosti novinara razgovarala na sastanku s ministarkom kulture i informisanja Majom Gojković i predstavnicima relevantnih institucija – ombudsmanom Zoranom Pašalićem, članom Stalne radne grupe za bezbednost novinara Veranom Matićem, zamenikom republičkog javnog tužioca Brankom Stamenkovićem i načelnikom Policijske uprave Novi Sad Slobodanom Malešićem.

Premijerka je, kako je saopšteno iz Vlade, navela da treba uspostaviti jedinstvenu bazu podataka i da "želi da zna da je država učinila sve kako bi se olakšalo pravovremeno reagovanje" na napade na novinare.

Ministarka Gojković je potvrdila da po donošenju Akcionog plana sledi važan posao usvajanja medijskih zakona. Rekla je da je povukla sve krivične prijave koje je njen prethodnik podneo protiv novinara, a koje su se odnosile na njihov rad.

Po rečima ombudsmana Pašalića, neophodno je precizirati da li se radi o napadu na nekog novinara, pretnji ili o nečem drugom, a usvajanje izmena i dopuna zakona trebalo bi da dovede do toga da se spreče napadi na novinare.

Zamenik republičkog javnog tužioca Stamenković obavestio je premijerku da ta institucija momentano reaguje čim neko prijavi napad na novinara i da ne postoji predmet u kojem nešto nije preduzeto.

"Sve što Republičko javno tužilaštvo treba da uradi, biće urađeno", rekao je Stamenković, ali je upozorio da ima i lažnih prijava, prenela je Vlada Srbije.

Poslednji u nizu napada na novinare zabeležen je Novom Sadu gde su na zgradi u kojoj živi urednik VOICE-a Dinko Gruhonjić iscrtani grafiti mržnje.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article