Brnabić najavila skoro usvajanje Akcionog plana za Medijsku strategiju

Članovi Radne grupe za izradu Akcionog plana za Strategiju razvoja sistema javnog informisanja u Srbiji do 2025. godine predali su danas taj dokument premijerki Ani Brnabić, koji će, kako su najavile predsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, biti usvojen u najkraćem roku.

Ana Brnabić / Foto: Srđan Ilić
Ana Brnabić / Foto: Srđan Ilić

Kako se navodi u saopštenju, premijerka je naglasila da sada predstoji rad na primeni Akcionog plana i dodala da je cilj vlade da implementacijom Medijske strategije i izradom seta novih medijskih zakona rukovodi nadležno Ministarstvo kulture i informisanja.

Brnabić je rekla da je plan da se formira Radna grupa koja će raditi na implementaciji Akcionog plana za Medijsku strategiju i na setu novih medijskih zakona, a koju će činiti predstavnici države i medijskih i novinarskih udruženja, u sličnom formatu kao i do sada.

U razgovoru sa predstavnicima medijskih i novinarskih udruženja iz Radne grupe, predsednica Vlade Srbije Brnabić rekla je da je jako važno to što je nova ministarka kulture i informisanja Gojković povukla sve zahteve za vođenje procesa pred sudovima protiv medijskih kuća i novinara, a bilo ih je ukupno devet, kao i pet krivičnih prijava protiv medija.

Takođe, sa sajta Ministarstva uklonjeno je 10 saopštenja koje je i ministarka Gojković okarakterisala kao lični rat njenog prethodnika sa novinarima.

Predsednica vlade rekla je da je, pored Medijske strategije, druga važna tema bezbednost novinara, i da je ideja da se formira nova Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara.

"Bezbednost novinara je crvena linija, Vlada Srbije neće tolerisati nikakve pretnje, a posebno fizičko ugrožavanje novinara", navela je premijerka.

Brnabić je ukazala da je već održala sastanak sa predstavnicima relevantnih institucija i ombudsmanom u vezi sa bezbednošću novinara i da joj je namera da se jednom mesečno sastaje sa potpredsednicom i sa ministarkom Gojković i razgovara o konkretnim slučajevima kako se ništa više ne bi prepuštalo slučaju i kako bi se reagovalo na vreme.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article