Brnabić na svečanosti povodom 100 dana rada Vlade: Srbija je jaka i bezbedna zemlja u kojoj nema zaštićenih

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić danas je na svečanosti povodom 100 dana rada Vlade na čijem je čelu među uspehe svog kabineta navela borbu protiv kovida tokom koje je dosad vakcinisano oko 520.000 građana i izgradnju dve kovid bolnice za više od 1.500 pacijenata, ali i hapšenje kriminalne grupe Veljka Belivuka kojim je, kako je navela, poslata jasna poruka da je "Srbija jaka i bezbedna zemlja u kojoj nema zaštićenih".

Premijerka Ane Brnabić na svečanosti povodom 100 dana rada Vlade Foto: Srđan Ilić
Premijerka Ane Brnabić na svečanosti povodom 100 dana rada Vlade Foto: Srđan Ilić

"Kao treća zemlja Evrope, posle Velike Britanije i Švajcarske, a tri dana posle EU, započeli smo vakcinaciju našeg stanovništva. Do danas smo vakcinisali oko 520.000 ljudi, revakcinisali oko 21.000 i jedina smo zemlja na svetu u kojoj građani mogu da biraju vakcinu", naglasila je premijerka.

Ona je dodala da "danas i veće i bogatije države od naše uče od Srbije kako organizovati efikasnu imunizaciju".

Svečanost povodom 100 dana rada Vlade premijerke Ane Brnabić Foto: Srđan Ilić
Svečanost povodom 100 dana rada Vlade premijerke Ane Brnabić Foto: Srđan Ilić

Govoreći o borbi protiv organizovanog kriminala premijerka je podsetila da je predsednik Aleksandar Vučić najavio tu borbu, a da ju je Vlada stavila u vrh liste svojih prioriteta.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom uhapsilo je u četvrtak 17 pripadnika organizovane kriminalne grupe koja se sumnjiči za najteža i najgnusnija i najkrupnija krivična dela", rekla je predsednica Vlade.

Tim hapšenjem, naglasila je, poslata je snažna i jasna poruka – Srbija je jaka i bezbedna zemlja u kojoj nema zaštićenih.

Poručila je da se ta borba nastavlja, a da će se posebno fokusirati na one koji su radili za državu, a štitili kriminalce.

Dodela nagrade Dobročinstvo  na svečanosti povodom 100 dana rada Vlade Foto: Srđan Ilić
Dodela nagrade Dobročinstvo na svečanosti povodom 100 dana rada Vlade Foto: Srđan Ilić

Premijerka je rekla i da su u prvih 100 dana napravljeni značajni iskoracikad aje u pitanju vladavina prava i podsetila da je Skupštini upućena inicijativa za promenu Ustava u oblasti pravosuđa.

"Od prvog dana našeg mandata radimo sa telom Saveta Evrope za borbu protiv korupcije na implementaciji njihovih preporuka", dodala je premijerka.

Ana Brnabić je podsetila da je Vlada usvojila akcioni plan i formirala Radnu grupu za implementaciju medijske strategije i osnovala Radnu grupu za bezbednost i zaštitu novinara.

"Kao predsednica Vlade jednom mesečno se sastajem sa članovima ove radne grupe, kako bih lično pratila njihov rad i napredak i pružila svu moguću i potrebnu pomoć i podršku", rekla je Brnabić.

Ona je navela i da je mnogo urađeno kada je u pitanju ekonomsko jačanje zemlje, a posebno je istakla postavljanje kamena temeljca za japasku kompaniju Tojo tajers jer to, rekla je, govori o poverenju u budućnost Srbije u trenucima kada ljudi širom sveta ostaju bez posla.

Premijerka je podsetila da je Vlada u decembru isplatila nagrade svim zapslenima u zdravstvu.

Svečanost povodom 100 dana rada Vlade premijerke Ane Brnabić Foto: Srđan Ilić
Svečanost povodom 100 dana rada Vlade premijerke Ane Brnabić Foto: Srđan Ilić

"Usvojili smo dodatne mere podrške ugostiteljskom sektoru, pomoć penzionerima. Jedina smo zemlja u Evropi i mislim jedina na svetu koja je uspela da na početku 2021. godine obezbedi povećanje minimalne cene rada. Radimo na novom, trećem paketu pomoći privredi i građanima", istakla je Brnabićeva.

Kako je dodala, ima "mnogo stvari koje smo započeli, a koje će se realizovati u vremenu pred nama čineći Srbiju snažnijom i bezbednijom u svakom smislu".

Podsetila je da je pušten u rad gasovod Balkanski tok što Srbiji omogućava veću energetsku sigurnost.

Potpisivanje Sofijske deklaracije o zelenoj agendi za Zapadni Balkan i početak izgradnje postrojenja za odsumporavanje u TE Nikola Tesla, uspesi su koje je navela u oblasti ekologije.

Najistaknutijim pojedincima, koji su u 2020. godini na različite načine pružili pomoć onima kojima je potrebna i svojim herojskim podvizima dokazali da u Srbiji žive humani i dobri ljudi, predsednica Vlade i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Кisić Tepavčević, uručile su tokom svečanosti u Kombank dvorani nagrade ”Dobročinitelji godine solidarnosti i saradnje”.

„Hvala baki Danici na nepresušnoj energiji i brizi za druge, hvala Marku koji je rizikovao svoj život da bi spasao osmogodišnju devojčicu, hvala Renati koja je donirala svoju kosu za sve one koji su zbog lečenja svoju izgubili, hvala svima koji su šili maske, donosili hranu i lekove onima koji to nisu mogli sami da učine“, poručila je ministarka.

Ona se zahvalila i “hiljadama onih koji su nosili lekove i hranu onima kojima je bila potrebna”.

“Pokazali smo hrabrost i solidarnost – to je naša snaga. Pokazali smo koliko smo složni, kako se brani naša zemlja i kako se voli Srbija“, zaključila je ministarka.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article