Brnabić i Gojković s Radnom grupom za zaštitu novinara: Vlada otvorena za saradnju sa svim predstavnicima medija

Predsednica Vlade Ana Brnabić i potpredsednica vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković sastale su se danas sa članovima Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, sa kojima su razgovarale o budućem radu i koordinaciji aktivnosti.

Sastanak Ane Brnabić i Maje Gojković sa članovima Radne grupe za zaštitu novinara, Foto: Vlada Srbije
Sastanak Ane Brnabić i Maje Gojković sa članovima Radne grupe za zaštitu novinara, Foto: Vlada Srbije

Premijerka je rekla da će vlada nastaviti da bude posvećena dijalogu i otvorena za saradnju sa svim predstavnicima medija, što je neophodno za jačanje poverenja u celom društvu, saopštila je Vlada.

Članovi Radne grupe izložili su na sastanku više ideja o tome kako konkretizovati rad. Dogovoreno je da se uradi akcioni plan koji bi detaljno precizirao aktivnosti i dinamiku i da se posebno iskoristi platforma koju zajednički pripremaju Zaštitnik građana i medijska i novinarska udruženja, a koja predstavlja bazu napada i pritisaka na novinare i medijske radnike.

Takođe je istaknuta važnost jačanja takozvanih kontakt tačaka za novinare u javnim tužilaštvima i policiji, a naročito kada je reč o lokalnim zajednicama.

Ministarka kulture rekla je da je otvorena za predloge medijskih udruženja, šta konkretno može da se uradi na većoj bezbednosti novinara, kao i da sastanci u ovom formatu omogućavaju da se radi zajedno efikasnije i brže.

Istakla je i da je Ministarstvo spremno da započne rad na osnovu Akcionog plana za primenu Medijske strategije, posebno u onom delu nadležnosti Ministarstva kulture i informisanja.

Vlada Srbije je formirala Radnu grupu za bezbednost i zaštitu novinara u kojoj zajednički učestvuju predstavnici državnih organa i medijskih i novinarskih udruženja, i predstavnici međunarodnih organizacija koji pružaju podršku u sveukupnom unapređenju medijskog okruženja.

Predsednik Radne grupe Dejan Stojanović iz Ministarstva kulture i informisanja danas je predstavio zaključke sa prvog sastanka ovog tela.

Radna grupa imaće redovne sastanke, a ideja je da se svakog meseca održavaju sastanci sa predsednicom i potpredsednicom vlade, kako bi bile upoznate i podržale rad ovog tela, navodi se u saopštenju i dodaje da je naredni sastanak zakazan za 29. januar.

Najavljujući današnji sastanak predsednica Vlade je prošle nedelje istakla da je bilo kritika na račun formiranja Radne grupe za bezbednost novinara, jer već postoji Stalna radna grupa.

"Ta stalna grupa je bila postignuta dogovorom, ja sam pitala i predstavnike te grupe i predstavnike medijskih i novinarskih udruženja da li misle da je Vladi potrebna takva radna grupa. Odgovorili su potvrdno jer je to institucionalna radna grupa u okviru Vlade i da je kao takva jača i može mnogo više da uradi", navela je ona.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article