Brnabić: Danas u Srbiji više od 2.000 novozaraženih koronavirusom

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da će danas u Srbiji biti više od 2.000 novozaraženih koronavirusom, a da će samo u Beogradu biti više od 1.000.

Ana Brnabić / Foto: Srđan Ilić
Ana Brnabić / Foto: Srđan Ilić

"Danas ćemo imati preko 2.000 novozaraženih, preći ćemo i tu brojku od 2.000. Molba još jednom i veliki apel našim ljudima da nose maske i da prate sve preporuke i da mnogo bolje implementiramo mere koje su sada na snazi", rekla je Brnabić za televiziju Prva.

Napomenula je da se postojeće mere ne primenjuju potpuno i da je važno prvo da se one implementiraju da bismo imali nove mere.

"Izuzetno je važno za nas da nastavimo da balansiramo između ekonomije i mera. Ljudi, od te ekonomije mi dobijamo prihode u budžet, mi plaćamo sve što imamo kao vanredne troškove u zdravstvu", pojasnila je ona.

Rekla da nije tačno da Srbija više razmišlja o ekonomiji, a ne o zdravlju ljudi, već da kao zemlja izuzetno dobro balansiramo.

Prema njenim rečima, Srbija je imala karantin i vanredno stanje u prvom udaru kada nismo znali mnogo o virusu.

"Od tada smo naučili da ako želite tako da se borite u svakom trenutku ćete imati vanredno stanje i policijski čas što nije održivo", rekla je ona.

Brnabić je rekla da u ovom trenutku moramo više da se uzdamo u ličnu odgovornost ljudi, a da u ovom trenutku ne shvataju svi tu odgovornost.

"Bez sumnje će se epidemiološka situacija pogoršavati. Nama je svaki dan važan dok ne završimo dve nove kovid bolnice. Tada će biti lakše našem zdravstvenom sistemu, a to će biti početkom decembra", kazala je ona.

Ona je rekla da ima mesta u bolnicama, i da je trenutno hospitalizovano 2.000 pacijenata od koronavirusa.

"Nikome nije u interesu da imamo drastičnije mere. Najmanje šest puta dnevno razgovaram o tome sa predsednikom Srbije. Iako podaci deluju strašno, to je i dalje manje nego u regionu", dodala je Brnabić.

Pozvala je i apelovala na građane da nose maske i poštuju mere.

Tematske sednice vlade minimum jednom u tri meseca

Premijerka je danas najavila i da će tematske sednice vlade biti održavane "minimum jednom u tri meseca" uz prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Skupštine Ivice Dačića.

Brnabić je rekla da je zadovoljna radom nove vlade, navodeći da oni rade "dan-noć" i istakla da će se do kraja nedelje videti pomaci po pitanju najavljene borbe sa kriminalom.

Govoreći o sastavljanju vlade, ona je kazala da je u tome imala pomoć predsednika Srbije jer je on, kako je rekla, nosilac izborne liste koju su izabrali građani kao i da je Vučić "političar svetskog ranga sa kojim bi se savetovala čak i da nije predsednik države".

Ona je navela da je tokom ove godine videla u zemljama sveta koliki problem mogu da izazovu sukobi unutar vlasti i dodala da je zbog toga dodatno zadovoljna odnosom nje i predsednika države.

Govoreći o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, premijerka je navela da ta odluka zavisi od Brisela ali da je Beograd spreman za nastavak razgovora.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article