Brnabić: Danas neće biti sednice Kriznog štaba, zasedaće sutra ili prekosutra

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da danas neće biti sednice Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa već da će zasedati sutra ili prekosutra. Ona je komentarišući vakcinaciju stranih državljana u Srbiji tokom vikenda, rekla da nije bilo nikakve politike u tom pozivu da dođu, niti je bilo politike u njihovom dolasku.

Ana Brnabić Foto: Srđan Ilić
Ana Brnabić Foto: Srđan Ilić

Predsednica Vlade danas je rekla i da neće biti sednice Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, jer „nikad nije bila ni zakazana“, ističući da su to spekulacije u medijima.

Ona je rekla da će Krizni štab najverovatnije zasedati sutra ili prekosutra.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je u subotu da će Kriznom štabu u ponedeljak predložiti otvaranje ugostiteljskih objekata.

Brnabić je za TV Hepi rekla i da je vakcinacijom stranih državljana iz Srbije u region poslata najlepša slika o solidarnosti i da će svi biti pozvani da dođu na revakcinaciju.

Dodala je i da je „najsimpatičinija slika bila kada su na vakcinisanje u Beograd došle stjuardese u uniformama albanske avio kompanije“, koja je obišla čitav region.

„Verovali su svi koji su došli u Srbiju, imali su u nas poverenje i hvala im“, rekla je Brnabić.

Ona je rekla da je procenjeno da će Srbija morati da uništi 20.000-25.000 vakcina Astrazeneka jer im početkom aprila ističe rok, i dodala da Srbija nije htela tako nešto da uradi, već da pomogne i regionu tako da je pozvala i građane drugih država na vakcinaciju.

„Drago mi je da smo bili solidarni i ne samo sada već i kad je Aleksandar Vučić nosio drugim državama vakcine“, rekla je Brnabić.

Udruženje lekara Ujedinjeni protiv kovida (UPK) saopštilo je juče da za vakcinisanje stranih državljana u Srbiji ne postoji nijedno prihvatljivo objašnjenje, da se ni u jednoj zemlji u svetu ne dešava ništa slično i da prioritet mora da bude organizovana kampanja za vakcinaciju sopstvenog stanovništva kao i suzbijanje “bezumnih antivakserskih istupanja” u medijima pod kontrolom vlasti.

Povodom vakcinacije stranih državljana koja se sprovodi u Beogradu, Ujedinjeni protiv kovida upitali su nadležne da li postoji bilo kakva kontrola ulaska u zemlju, u smislu zahteva da strani državljani imaju neki dokaz da trenutno nisu zaraženi.

„Da li je normalno da se u epidemiji strani državljani nekontrolisano kreću po teritoriji čitave države, kako bi bili vakcinisani? Da li je normalno da ne postoje nikakva razdvajanja prilikom vakcinacije, što povećava šansu od širenja zaraze? Zbog čega vakcine nisu donirane stranim državama, što bi smanjilo rizik od zaraze na teritoriji naše države?“, neka su od pitanja koje je uputilo ovo Udruženje.

Tokom vikenda, u Srbiji je organizovana vakcinacija privrednika iz regiona, a veliki broj stranih državljana je došao u Srbiju da se vakciniše, pa su redovi ispred vakcinalnih punktova bili duži nego inače.

Direktor Kancelarije za eUpravu Mihailo Jovanović tom prilikom je pozvao državljane susednih zemalja, koji nemaju zakazan termin za vakcinaciju, da ne dolaze u Srbiju, jer neće biti vakcinisani.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article