Premijerka Srbije Ana Brnabić gostovala je u Jutarnjem programu na televiziji Prva. Jedna od tema o kojoj je bilo reči jeste i situacija sa Rio Tintrom.

Brnabić je poručila da je blizu odluke o prekidu saradnje sa tom kompanijom. Brnabić ističe da je sadašnja vlast nasledila Rio Tinto.

– Mi smo nasledili Rio Tinto. Kako? Tako što ga je neko doveo 2003, a 2004. godine dao dozvolu za istražne radove. Onda su produžavali dozvole, proširivali opseg istraživanja i 2006. izmenili Zakon o rudarstvu uvodimo načelo kontinuiteta na način da se kaže ‘onaj ko je dobio prava da istražuje ima ekskluzivno – dakle, samo oni – pravo na eksploataciju’. To su radili oni koji sada protestuju i blokiraju puteva – kazala je Brnabićeva.

Kako je dodala, 2012. godine Ministarstvo za zaštitu životne sredine dozvolilo je bušotine velikog prečnika.

– Mi nasleđujemo situaciju. Rio Tinto krenuo je da kupuje i kupio je već značajnu zemlju, ima pravo da eskploatiše ako nešto nađe, a našli su. I da smo promenili zakon nismo mogli da se izborimo s ovim, morate da razumete u kakvoj smo se situaciji našli. Takođe, 2002. godine potpisan je sporazum sa Velikom Britanijom, a Rio Tinto dolazi kao investicija Velike Britanije. U pitanju je Sporazum o zaštiti međusobnih ulaganja – kakva šala, mi nemamo ulaganja u Velikoj Britaniji – ocenila je premijerka.

Na pitanje šta je nakon toga uradila sadašnja vlast, odgovorila je:

– 2017. godine potpisan je Memorandum o razumevanju koji je neobavezujućeg karaktera, da bismo imali prvi dokument koji kaže ‘Ne može to samo tako, nego Rio Tinto mora da radi u skladu za zaštitom životne sredine i najboljim međunarodnim standardima’. Mi smo krenuli da otvaramo taj prostor, da sve što se radi mora da ostane u lokalnoj zajednici, da nijedan jedini gram litijuma neće moći da se izveze.

Upitana je i da li Rio Tinto ostaje u Srbiji.

– Ja sam blizu odluke da ne ostaju, jer ljudi neće to. Te dozvole mogu da isteknu, mi onda možemo da ukinemo prostorni plan i to je to. Prostorni plan ne znači apsolutno ništa, on je bio važan da bi oni u odnosu na taj plan znali kako da rade Studiju o proceni uticaja na životinu sredinu – kazala je.

Prema njenim rečima, odluka o Rio Tintu mogla bi da padne već za nekoliko nedelja.

Rio Tinto menja dinamiku projekta „Jadar“, odložen početak proizvodnje

Izvor: B92

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)