Britanski sud odbio da izruči Asanža SAD-u

Britanski sud odbacio je danas zahtev SAD za izručenjem osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža radi suočavanja sa optužbama o špijunaži posle objavljivanja stotina hiljada poverljivih dokumenata.

Džulijan Asanž / Foto: AP Photo/Matt Dunham
Džulijan Asanž / Foto: AP Photo/Matt Dunham

Sudija Vanesa Bericer rekla je danas bi to bilo "ugnjetavački" obzirom na njegovo mentalno stanje i da postoji verovatnoća da Asanž počini samoubistvo ako bude poslat u SAD.

Američka vlada navela je da će se žaliti na tu odluku.

SAD su zatražile izručenje Asanža koji se suočava sa ukupno 18 tačaka američke optužnice, a ukoliko bude osuđen za špijunažu i izdaju zbog objavljivanja tajnih državnih dokumenata o američkim vojnim i diplomatskim aktivnostima, posebno u Iraku i Avganistanu, preti mu maksimalna zatvorska kazna od 175 godina.

SAD mu zameraju što je izložio opasnosti izvore američkih službi, što on osporava. Među dokumentima koje je objavio je video koji pokazuju civile ubijene pucnjima iz američkog borbenog helikoptera u Iraku u julu 2007. godine, među kojima i dvojicu novinara agencije Rojters.

Advokati za 49-ogodišnjeg Asanža, državaljanina Australije, kažu da je delovao kao novinar i da ima prava prema zaštiti Prvog amndmana na slobodu govora za objavljivanje procurelih dokumenata koji su otkrili loše ponašanje američke vojske u Iraku i Avganistanu.

Osnivač Vikiliksa je 11. aprila 2019. izbačen iz ambasade Ekvadora u Londonu u koju se sklonio 2012. godine i britanska policija ga je odmah uhapsila.

Tokom pet nedelja suđenja u februaru i septembru advokati Džulijana Asanža osuđivali su "politički" proces zasnovan na "lažima".

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article