Britanski parlament odobrio trgovinski sporazum sa EU

Poslanici britanskog parlamenta odobrili su trgovinski sporazum koji je premijer Boris Džonson postigao sa Evropskom unijom.

Velika Britanija
Velika Britanija

Velika Britanija i EU potpisale su u sredu, 30. decembra, sporazum, koji je postignu nekoliko dana ranije, i britanski parlament će finalizirati sprovođenje čime su okončani četvorogodišnji pregovori.
Obe strane navode da je to prilika za otvaranje novog poglavlja u odnosima.

Džonson je na vanrednoj sednici parlamenta izrazio nadu da će blisko sarađivati sa EU kada su im interesi usklađeni, prenosi RSE.
"Bregzit nije kraj već početak. Odgovornost je sada na svima nama da na najbolji način iskoristimo vraćena ovlaštenja", istakao je Džonson.
Poslanici Donjeg doma parlamenta izjasnili su se sa 521 glasom "za" i 73 "protiv" sporazuma.
Kraljica Elizabeza Druga dala je konačno odobrenje zakonu koji omogućava administraciji da sprovodi i ratifikuje trgovinski sporazum Britanije sa EU.

Velika Britanija je u ponoć u noći između 31. januara i 1. februara 2020. godine izašla iz Evropske unije posle 47 godina, nakon čega je usledio period tranzicije u kojem su trajali pregovori o uslovima novog odnosa s EU i njenim članicama.

Da dogovor nije postignut 1. januara 2021. godine bile bi uvedene carine i druge prepreke, što bi dovelo do velikih poremećaja u trgovini.

Britanci su se na referendumu u junu 2016. izjasnili za izlazak iz EU, i tako postali prva članica koja je to učinila.

Izvor: RSE, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article