(Beta) – Fudbalski klub Mančester junajted saopštio je danas da je britanski milijarder Džim Retklif kupio oko 25 odsto udela kluba.

Vlasnik petrohemijske kompanije Ineos i jedan od najbogatijih Britanaca platiće oko 1,25 milijardi funti za svoj udeo, a kao deo dogovora, preuzeće odgovornost za fudbalske poslove, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Kako je saopšteno, Retklif će uložiti i 236 miliona funti u stadion Old Traford.

Dogovor je postignut 13 meseci nakon što su vlasnici kluba – porodica Glejzer – saopštili da razmatraju prodaju. Američka porodica kupila je klub 2005. godine za 790 miliona funti.

Junajted ne postiže očekivane rezultate prethodnih godina, a poslednju titulu u Premijer ligi osvojio je sada već davne 2013. godine, zbog čega su navijači redovno organizovali proteste protiv porodice Glejzer.

Retklif, rođen u Mančesteru, rekao je da je od malena navijač Junajteda.

„Iako je komercijalni uspeh kluba obezbedio da uvek ima raspoloživih sredstava za osvajanje trofeja na najvišem nivou, taj potencijal u poslednje vreme nije poptuno ostvaren. Donećemo znanje, stručnost i talenat iz šire grupe Ineos Sport, kako bismo pomogli napredak kluba, istovremeno obezbeđujući sredstva za investrianje u Old Traford“, naveo je Retklif u saopštenju.

Dodao je i da su on i njegovi saradnici svesni da je pred njima mnogo izazova i napornog rada, kome će pristupiti „strogo, sa profesionalizmom i strašću“.

„Posvećeni smo radu sa svima u klubu, upravi, zaposlenima, igračima i navijačima, samo kako bi klub napredovao. Naša zajednička ambicija je jasna, svi želimo da se Mančester junajted vrati tamo gde mu je mesto – a mesto mu je na samom vrhu engleskog, evropskog i svetskog fudbala“, naveo je Retklif.

Post Views: 10

Originalni tekst