S. D.danas 23: 53

Britanski Independent: Zašto Putin očajnički želi da osvoji ukrajinski grad Avdijevku? 1Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO GUERRA

Ruske snage pojačavaju napore da zauzmu grad na istoku Ukrajine dok traje rat Rusije u Ukrajini.

Čini se da Moskva očajnički želi da zauzme Avdijevku sa borbama koje podsećaju na bitku za još jedan istočni grad, Bahmut, koji je pao pod Rusiju prošlog maja nakon meseci žestokih urbanih borbi, piše Independent.

Predsednik Vladimir Putin je 31. januara naglasio značaj Avdijevke i rekao da je grupa vojnih veterana nedavno napredovala tvrdnja koja se, kao i drugi izveštaji sa ratišta, ne može proveriti.

Ali zašto Avdijevka i zašto sada?

Avdijevka, koja je pre rata 32.000 stanovnika i koju Rusi zovu Avdejevka, je grad na prvoj liniji od 2014. kada su ga nakratko okupirali separatisti koje podržava Moskva i koji su zauzeli deo istočne Ukrajine.

Danas, vlasti kažu da je ostalo manje od 1.000 stanovnika, a mnogi se nalaze u podrumima. Zvaničnici kažu da nijedna zgrada nije ostala netaknuta.

Avdijevka se nalazi u industrijskom regionu Donbasa, 15 km severno od grada Donjecka koji kontroliše Rusija. Pre rata, njena fabrika koksa iz sovjetskog doba bila je jedan od najvećih proizvođača u Evropi.

Zvaničnici koje podržava Rusija opisuju grad kao „tvrđavu“ sa betonskim bunkerima. Kažu da su branioci sakriveni u blokovima kula na koje se ne može direktno upasti bez velikih gubitaka, a koksarnicu koriste kao bazu i skladište oružja.

Ukrajinski i zapadni analitičari kažu da ruska ofanziva na Avdijevku uzima ogroman ljudski danak. Prošlog novembra, britanska vojna obaveštajna služba saopštila je da su borbe doprinele „nekim od najviših stopa ruskih žrtava u ratu do sada“.

„Svakog dana su nove snage, bez obzira na vremenske prilike, bez obzira na sve – gubitke“, rekao je jedan pripadnik ukrajinske 47. odvojene mehanizovane brigade za Radio Sloboda.

Britanski Independent: Zašto Putin očajnički želi da osvoji ukrajinski grad Avdijevku? 2
Foto: EPA-EFE/ALEX BABENKO

„Ali bez obzira na sve, oni nastavljaju da puze – bukvalno preko sopstvenih tela“.

Ruski ratni blogeri, koje je Kremlj stavio pod strogu kontrolu, priznali su velike ruske gubitke, ali su naveli i značajne ukrajinske gubitke.

Rusija je izvodila vazdušne udare uz ciljanu pomoć specijalnih snaga i koristeći artiljeriju, bespilotne letelice, helikoptere i tenkove, kao i pešadiju, prema rezervnim, ali redovnim ažuriranjima ruskog ministarstva odbrane.

Obe strane vide grad kao ključ za cilj Rusije da obezbedi punu kontrolu nad dve istočne provincije Donbasa – Donjeckom i Luganskom. Ovo su među četiri ukrajinska regiona za koje Rusija kaže da ih je anektirala, ali da nema potpunu kontrolu nad njima.

Avdijevka se vidi kao kapija ka gradu Donjecku, za čije stambene oblasti ruski zvaničnici kažu da su granatirane od strane ukrajinskih snaga, ponekad iz Avdijevke.

Njeno osvajanje moglo bi da podigne moral Rusije i demorališe ukrajinske snage, koje su od juna ostvarile samo postepeni napredak u širokoj kontraofanzivi. U decembru ih je posetio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

„Ako ruska vojska preuzme kontrolu nad putevima snadbevanja, ukrajinske oružane snage će očigledno biti prinuđene da se povuku iz Avdijevke. To će biti velika pobeda ruske vojske“, rekao je 5. februara Sergej Markov, bivši savetnik Kremlja.

Nikola Belješkov iz Nacionalnog instituta za strateške studije, zvaničnog istraživačkog centra u Kijevu, rekao je da zauzimanje Avdijevke ne bi presudno preokrenulo situaciju u korist Moskve, ali bi „učinilo situaciju održivijom za okupirani Donjeck kao glavni ruski logistički centar“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst