Britanija se oprašta od princa Filipa: Počasni plotuni i zastave na pola koplja

Zastava na Bakingemskoj palati spuštena je na pola koplja, a na kapiju je okačeno obaveštenje o smrti princa Filipa, vojvode od Edinburga. Ispred kapije zamka okupljaju se građani i ostavljaju cveće. Tokom dana će u znak smrti vojvode od Edinburgha širom Velike Britanije, na Gibraltaru i sa ratnih brodova na moru biti ispaljena počasna paljba. Princ Filip je tokom Drugog svetskog rata služio kao mornarički oficir i imao je funkcije britanskoj vojsci. Sva sportska takmičenja u Velikoj Britaniji počinju odavanjem počasti princu Filipu minutom ćutanja.

Građani Velike Britanije odaju počast princu Filipu ispred Bakingemske palate Foto: AP Photo/Alastair Grant/Betaphoto
Građani Velike Britanije odaju počast princu Filipu ispred Bakingemske palate Foto: AP Photo/Alastair Grant/Betaphoto

Princ Filip, suprug britanske kraljice Elizabete Druge i vojvoda od Edinburga, preminuo je u 99. godini. Britanski mediji navode da je kraljica Elizabeta ušla u period žalosti od osam dana i za to vreme novi predlozi zakona u Velikoj Britaniji neće dobiti kraljevsku saglasnost da postanu zakon, a državni poslovi biće suspendovani kao znak poštovanja. Nakon sahrane, kraljica će nastaviti da tuguje u privatnosti, ali će svoje dužnosti nastaviti da obavlja iza zatvorenih vrata. Cela kraljevska porodica ušla je u zvanični period tugovanja od 30 dana.

Premijer Velike Britanije Boris Džonson obustaviće kampanju uoči izbora u maju, kao znak poštovanja prema preminulom princu Filipu i kraljevskoj porodici. On je izjavio da je princ Filip inspirisao živote bezbroj mladih ljudi".

Džonson je tokom obraćanja u Dauning stritu rekao da je „princ Filip imao poštovanje mnogih generacija ovde u Velikoj Britaniji, širom Komonvelta i širom sveta", javlja BBC.

Džastin Velbi, kenterberijski nadbiskup izjavio je da je princ Filip „uvek stavljao interese drugih ispred sopstvenih, čime je pružao je izuzetan primer hrišćanske službe".

Bakingemska palata apelovala je na ljude da se ne okupljaju zbog potencijalnog širenja korona virusa.

Vojvoda od Edinburga, kako se navodi, neće imati državnu sahranu, a zbog koronavirusa mnoge procedure će biti izmenjene. Telo vojvode nalaziće se u zamku Vindzor uoči sahrane, koja će biti održana u kapeli Svetog Đorđa.

Zvaničnici „sa žaljenjem" apeluju na javnost da ne prisustvuju sahrani, niti bilo kojim drugim ceremonijama.

U međuvremenu će zvona na Vestminsterskoj opatiji od šest sati po lokalnom (a od sedam po srednjeevropskom vremenu) zvoniti jednom svakog minuta – i tako 99 puta.

Princ Filip Foto: Adrian Dennis/Pool via AP/Betaphoto
Princ Filip Foto: Adrian Dennis/Pool via AP/Betaphoto

Inače, princ Filip i kraljica Elizabeta venčali su se upravo u Vestminsterskoj opatiji 20. novembra 1947. godine.

Nikolas Vitčel, Bi-Bi-Sijev dopisnik za kraljevsku porodicu, rekao je da je ovo „trenutak nacionalne tuge", a posebno „trenutak tuge za kraljicu, koja je izgubila supruga sa kojim je bila 73 godine".

„To je duži period nego što većina nas može i da zamisli", navodi Vitčel.

Kako kaže, princ Filip je dao „ogroman doprinos uspehu kraljičine vladavine", a vojvodu opisuje kao „krajnje odanog uverenju u važnost uloge koju je kraljica ispunjavala – i u svoju dužnost da je podrži".

„Upravo je čvrstina njihovog braka bila tako presudna za uspeh njene vladavine", dodao je on.

Vojvoda od Edinburga je u martu napustio bolnicu u Londonu, posle jednomesečnog boravka na lečenju. Na lečenje je išao preventivno, zbog ranijeg problema sa srcem.

Zastava nije spuštena na pola koplja jedino u zamku Vindzor, samo zato što tu boravi kraljica. To je jedina zastava koja ostaje na vrhu jarbola.

Tu je vojvoda proveo poslednje nedelje nakon otpuštanja iz bolnice. Unutar zamka kraljica – sada udovica – tuguje za mužem koji je uvek bio uz nju.

Princ Filip i kraljica Elizabeta imaju četvoro dece, osmoro unučadi i 10 praunučadi.

Njihov prvi sin Čarls, princ od Velsa, rođen je 1948. godine. Posle njega rođeni su 1950. njegova sestra princeza Ana, 1960. vojvoda od Jorka princ Endrju i 1964. princ Edvard.

Princ Filip rođen je 10. juna 1921. godine na grčkom ostrvu Krf. Njegov otac je bio princ Endrju od Danske i Grčke, mlađi sin kralja Džordža od Grčke, a majka princeza Alis, najstarija kći princa Luja od Batenberga.

Na vest o smrti princa Filipa reagovali su brojni britanski političari.

Nikola Stardžon, premijerka Škotske, rekla je da ju je „rastužila" vest o smrti vojvode.

„Lično i najdublje saučešće – kao i saučešće naroda Škotske – šaljem Njenom kraljevskom visočanstvu i njenoj porodici", navela je u poruci na Tviteru.

Parlament će vojvodi od Edinburga počast odati u ponedeljak.

Ser Kir Starmer, lider Laburista, izjavio je da je Britanija „izgubila izvanrednog državnog službenika", dodajući da će princ najviše biti upamćen po „neverovatnoj posvećenosti i predanosti kraljici".

U međuvremenu su se oglasili i lideri zemalja Komonvelta, gde spadaju zemlje koje su nekada bile deo Britanske imperije.

Skot Morison, australijski premijer, naveo je na Tviteru da je princ Filip bio „oličenje generacije koje više nikada nećemo videti".

Kanadski premijer Džastin Trudo opisao je princa Filipa kao „čoveka velike svrhe i ubeđenja", dok je Nerendra Modi, premije Indije, istakao njegovu značajnu vojnu karijeru.

Američki predsednik Džo Bajden i njegova supruga Džil uputili su „najdublje saučešće" kraljici, kraljevskoj porodici i narodu Velike Britanije.

U njihovom saopštenju se navodi da se vojvoda „rado posvetio ljudima u Velikoj Britaniji, Komonveltu i svojoj porodici".

„Njegovo nasleđe će nastaviti da živi, ne samo kroz njegovu porodicu, već i kroz niz humanitarnih poduhvata u kojima je učestvovao", navode.

Bakingemska palata je saopštila da će informacije o svim daljim postupcima biti objavljene „u dogledno vreme".

Telegram saučešća uputio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u kojem je naveo da je princ Filip uvek bio primer nesebične javne službe, kao i stalnih nastojanja da svojim autoritetom i zalaganjem doprinese dobrobiti Ujedinjenog Kraljevstva.

Izvor: Agencije, BBC, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article