Velika Britanija isporučila je prvi put hranu Gazi vazdušnim putem, a Ministarstvo odbrane pozvalo je Izrael da omogući ulazak više pomoći u ratom razoreno područje, prenosi N1.

Kraljevske vazduhoplovne snage isporučile su padobranima u ponedeljak više od 10 tona humanitarne pomoći, što uključuje vodu, pirinač, ulje, brašno, konzerve i hranu za bebe civilima u Gazi.

Avion RAF A400M doleteo je iz Amana kako bi isporučio zalihe duž severne obale Gaze u sklopu međunarodne humanitarne misije predvođene Jordanom, navelo je britansko Ministarstvo odbrane.

„Pakao koji je izazvao napad Hamasa 7. oktobra doveo je do velikih gubitaka nevinih života. Cilj Ujedinjenog Kraljevstva je da koristi sve moguće rute za isporuku pomoći koja spasava živote, bilo to kopnenim, vazdušnim putem ili novim morskim rutama. Nastavljamo da pozivamo ​​Izrael da omogući pristup luci i otvori više kopnenih prelaza kako bi se povećala isporuka pomoći u Gazu“, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Dauning strit je objavio da je rezolucija Saveta bezbednosti UN, prva kojom se poziva na prekid borbi, poslala jasnu poruku da Hamas treba da oslobodi preostale taoce i da se mora dopustiti dostava pomoći u Gazu.

Britanija je u ponedeljak prvi put dostavila humanitarnu pomoć padobranima, ali je ranije već podržala takve međunarodne napore i osigurala oko 600 padobrana na zahtev Jordana i Bahreina.

Post Views: 17

Originalni tekst