Britanci koji žive u inostranstvu ponovo dobijaju pravo glasa na izborima u Britaniji 1Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Oko tri miliona Britanaca, kako se procenjuje, koji žive u inostranstvu više od 15 godina ponovo će od danas dobiti pravo glasa na svim izborima u Velikoj Britaniji čime će biti okončano 20 godina kršenja obećanja uzastopnih vlada Ujedinjenog Kraljevstva, piše Gardijan.

Kraj takozvane 15-godišnjeg pravila znači da bi milioni ljudi mogli da dobiju pravo glasa na vreme za sledeće opšte izbore, o čijem datumu tek treba da odluči premijer Riši Sunak.

Grupa za kampanju „Britanci u Evropi“ navela je da je promena pravila dovela Veliku Britaniju u liniju sa drugim velikim demokratijama koje dozvoljavaju doživotno biračko pravo, uključujući SAD, Francusku, Italiju i Kanadu.

Britanci koji žive u inostranstvu ponovo dobijaju pravo glasa na izborima u Britaniji 2
Foto: Pixabay/ PublicDomainPictures

„Glasanje je osnovno građansko pravo bez obzira gde neko živi. Ovo je istorijska promena u britanskoj franšizi nakon godina kampanje od strane nas i drugih, posebno dugogodišnjeg aktivista Harija Šindlera, koji je nažalost umro pre nego što je mogao da iskoristi svoj teško osvojeni glas“, rekla je kopredsedavajuća Džejn Golding.

Birači zainteresovani da se izjasne na parlamentarnim izborima mogu da se registruju u poslednjoj izbornoj jedinici u kojoj su registrovani ili gde su živeli ako ranije nisu bili registrovani, što je korak vredan za one koji su se preselili u inostranstvo kao mladi a koji nikada nisu glasali na izborima u Ujedinjenom Kraljevstvu, poručuju iz Grupe.

Sekundarni zakon koji je omogućio glasanje prošao je 18. decembra, što je olakšanje onima koje su izneverile mnoge prethodne vlade obećavajući da će dati pravo glasa za britanske stanovnike u inostranstvu.

Ovim se, takođe, privodi kraju skoro 20-godišnju bitku pokojnog Harija Šindlera, koji je osporio 15-godišnje ograničenje prava glasa na visokom sudu 2016.

Kada uzastopne vlade nisu uspele da ispune svoja obećanja iz manifesta, on je pokrenuo slučaj špred Evropskim sudom pravde.

Iako je ostao skeptičan, nikada nije odustajao od nade da će njegova kampanja konačno uroditi plodom i u martu 2022. izjavio je da je njegova bitka „skoro gotova“ kada je zakon konačno sastavljen i prošao kroz parlament.

Golding tvrdi da na Britance u inostranstvu utiču mnoge iste izborne brige kao i one koji žive u Ujedinjenom Kraljevstvu, uključujući zdravlje i brigu o starima, obrazovnu politiku za decu u inostranstvu koja se šalju u školu ili univerzitet u Ujedinjenom Kraljevstvu i politiku imigracije koja utiče na nebritanske supružnike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst