Brisel o sporu Srbije i Crne Gore: Dobrosusedski odnosi su važni na putu ka EU

Evropska komisija (EK) je danas povodom diplomatskog spora Srbije i Crne Gore ukazala da su dobrosusedski odnosi važni na putu ka članstvu u EU.

Evropska komisija / Foto: Pixabay
Evropska komisija / Foto: Pixabay

Portaprolka EK Ana Pisonero rekla je novinarima u Briselu da je "poštovanje dobrosusedskih odnosa kamen temeljac procesa proširenja i pridruživanja i stabilizacije", prenosi Radio Slobodna Evropa.
"Crna Gora i Srbija solidno napreduju u pristupanju Evropskoj uniji", dodala je Pisonero.
Crna Gora je juče proglasila ambasadora Srbije u Podgorici Vladimira Božovića personom non grata i od njega zatražila da napusti tu zemlju u roku od 72 časa.
Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore saopštilo je da se Božović duže vreme i kontinuirano mešao u unutrašnje stvari Crne Gore i da je davao izjave nespojive sa uobičajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske funkcije. I posle više upozorenja da je takvo ponašanje neprihvatljivo, Božović je u petak još jednom omalovažio Crnu Goru, tako što je nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. godine nazvao 'oslobođenjem' i 'slobodnom voljom' crnogorskog naroda, navelo je crnogorsko ministarstvo.
Ministarstvo spoljnih poslova Srbije ubrzo je saopštilo da je proglasilo ambasadora Crne Gore u Beogradu Tarzana Miloševića personom non grata i zatražilo da napusti zemlju u roku od 72 sata.
Mandatar za sastav Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić danas je rekao da žali zbog odluka dve države o proterivanju ambasadora, ocenivši da takvi potezi nisu u duhu evropskog puta i dobre regionalne saradnje prijateljskih država.
Naveo je da odlazeći crnogorski režim ni u poslednjim danima ne preza od polarizacije društva i produbljivanja podela i da će nova Vlada raditi na poboljšanju odnosa sa Srbijom.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article