ruska nuklearna podmornicaFoto: EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/POOL

Premijer Mađarske Viktor Orban nedavno je rekao da je neophodno ojačati evropsku odbrambenu dimenziju. EU to radi, ali bez Orbana, jer, eto, Mađarska nema more i mornaricu.

Evropska komisija je u petak usvojila „Zajedničko saopštenje o poboljšanoj strategiji pomorske bezbednosti EU“ sa ciljem da se obezbedi mirno korišćenje mora i zaštiti brodarstvo od novih pretnji. Strategija usvojena 2014. je zastarela. Ne toliko zbog onoga što je u njemu napisano koliko zbog događaja koji su ga nadvladali. Skretanje gasovoda Severni tok u septembru prošle godine otvorilo je temu bezbednosti podvodne infrastrukture.

Sabotaža

„Poslednjih meseci Rusija je pokušala da prikupi obaveštajne podatke kako bi sabotirala ključnu infrastrukturu u holandskom delu Severnog mora“, saopštila je 20. februara holandska vojna obaveštajna agencija MIVD. „U blizini vetroparka na obali Severnog mora otkriven je ruski brod koji je skenirao energetsku infrastrukturu“, rekao je načelnik MIVD-a general Jan Svilens. Holandska mornarica i obalska straža ispratili su brod iz Severnog mora pre nego što je sabotaža uspela, dodao je on.

Evropska ekonomija zavisi od sigunog i zaštićenog podmorja: 99 odsto globalnog prenosa podataka odvija se preko podmorskih kablova. EK dijagnostikuje nove i promenljive pretnje: sve izraženija geopolitička rivalstva, klimatske promene i degradacija morskog okruženja, kao i hibridni i sajber napadi, koji pokrivaju trenutnu rusku aktivnost u evropskim vodama. Plutajući LNG terminali su posebno ranjiva infrastruktura.

„More je, uz vazduh, svemir i sajber prostor, sve konfliktnija strateška oblast. U vreme sve većeg geopolitičkog rivalstva, EU mora naučiti kako da pokaže moć i na moru“, rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku, Žozep Borelj.

Mere Komisije

EK stoga usvaja mere za suzbijanje toksične aktivnosti ruske mornarice i njenih špijunskih aktivnosti, koje imaju za cilj stvaranje terena za hibridne (stvarne, terorističke) aktivnosti. Biće organizovane pomorske vežbe na nivou EU, pojačaće se operacije obalske straže u evropskim morskim basenima, a u saradnji sa NATO podsticaće se koordinacija pomorskih i vazdušnih snaga u pojedinim oblastima. Takođe se naglašava praćenje i zaštita kritične pomorske infrastrukture i brodova (uključujući putničke brodove) od fizičkih i sajber pretnji.

„Pomorska dimenzija je ključna za stratešku autonomiju EU jer dobrobit i bezbednost Unije i njenih članica zavise od bezbednog i zaštićenog okeana“, rekao je Virginijus Sinkevičijus, evropski komesar za životnu sredinu, okeane i ribarstvo, prenosi Jutarnji list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst