Bregoviću proteklog je vikenda zabranjen ulaz u Moldaviju, a sada su objavljeni i detalji.

Prema izvoru bliskom vladi, kojega je u ponedjeljak kontaktirao AFP-ov novinar, 73-godišnji glazbenik “na državnom je popisu još od 2022. zbog svojih proruskih stavova”. Bregović je doputovao u subotu, no njemu i ostalim glazbenicima u njegovoj pratnji nije dopušten ulazak u zemlju.

Bregović je održao koncert na Krimu u ožujku 2015., nedugo nakon što je Rusija anektirala taj ukrajinski poluotok. Ukrajina je njegovu tadašnju odluku kritizirala te ju je shvatila kao znak potpore Moskvi.

Od početka sukoba u Ukrajini Goran Bregović rijetko komentira ratno stanje. U svibnju je za talijanski Corriere della Sera rekao da žali “sve mrtve, vojnike i civile, Ukrajince i Ruse”.

“Žao nam je što vas moramo obavijestiti da Goran Bregović i njegov bend večeras neće moći nastupiti na festivalu iz razloga koji su izvan kontrole organizatora ili umjetnika”, objavili su u nedjelju organizatori Guitar Music Festivala, koji se održava sat vremena vožnje od glavnoga grada Kišinjeva.

“Nažalost, nije im dopušten ulazak u Republiku Moldaviju, premda su već sletjeli u zračnu luku”, stoji u poruci uprave festivala objavljenoj na Facebooku.

Originalni tekst