Betadanas 23: 54

Brazilski predsednik pozvao države u razvoju da pronađu alternativu dolaru 1foto EPA-EFE/JOEDSON ALVES

Brazilski predsednik Luis Inasio Lula da Silva (Inacio), koji boravi u četvorodnevnoj poseti Kini, pozvao je danas države u razvoju da pronađu alternativu dolaru.

„Potrebna nam je valuta koja državama može da pruži veću stabilnost, jer danas države moraju da jure za dolarom kako bi bile u mogućnosti da izvoze kada mogu da izvoze u svojoj valuti“, izjavio je Lula u jednom važnom finansijskom centru Šangaju, prenela je agencija Rojters na svom sajtu.

Na početku svoje posete Kini, Lula je prisustvovao inauguraciji bivše brazilske predsednice Dilme Rusef na mesto šefa Nove razvojne banke (NDB) koju su osnovali Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, poznate kao zemlje BRIKS-a.

Lula je rekao da banka, sa sedištem u Šangaju, ima veliki potencijal „jer oslobađa zemlje u usponu od potčinjavanja tradicionalnim finansijskim institucijama, koje žele da upravljaju njima“.

On je rekao da su finansijske potrebe zemalja u razvoju ogromne, ali je nedostatak reformi ograničio kredite postojećih banaka. Banka BRIKS-a mogla bi da postane „velika banka globalnog juga“, rekao je Lula u govoru.

Brazilski predsednik je rekao da bi banka mogla da pomogne zemljama u razvoju da manje zavise od dolara i da finansira trgovinu u lokalnim valutama.

Lula je stigao u sredu u Kinu i trebalo bi da se sastane sutra sa kineskim predsednikom Si Đinpingom u Pekingu, pre nego što završi posetu u subotu, prenela je agencija Asošiejted pres.

Brazilska vlada je saopštila da se očekuje da će dve zemlje potpisati najmanje 20 bilateralnih sporazuma tokom Luline posete, naglašavajući poboljšanje odnosa nakon teškog perioda za vreme mandata bivšeg predsednika Žaira Bolsonara (Jair).

Očekuje se da će Lula tokom sastanka sa Sijem razgovarati o trgovini, investicijama, reindustrijalizaciji, energetskoj tranziciji, klimatskim promenama i mirovnim sporazumima, saopštila je brazilska vlada.

Kina je najveće izvozno tržište Brazila, koje svake godine kupuje desetine milijardi dolara vrednu soju, govedinu, gvozdenu rudu, živinu, šećernu trsku, pamuk i sirovu naftu.

Brazilsko-kineska trgovina je tokom protekle decenije rasla, da bi prošle godine dostigla 150,4 milijarde dolara a Lula je posetio i kinesku kompaniju za telekomunikacionu opremu „Huavej“, koji je inače pod američkim sankcijama.

Ključni deo Lulinog angažovanja u inostranstvu je njegova inicijativa da Brazil i druge zemlje u razvoju, uključujući Kinu, posreduju u miru oko Ukrajine.

Međutim, njegov predlog da se Ukrajina odrekne Krima, kao ustupak za postizanje mira, izazvao je nezadovoljstvo Kijeva i njegovih saveznika.

Pratite nas na našoj Fb i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst