Brankica Janković ponovo izabrana za poverenicu za zaštitu ravnopravnosti

Skupština Srbije izabrala je Brankicu Janković za poverenicu za zaštitu ravnopravnosti, na period od pet godina. Od 180 poslanika prisutnih u sali, za izbor Janković na ovu funkciju glasalo je 178 poslanika, jedan poslanik je bio protiv, a jedan nije glasao.

Brankica Janković Foto: Insajder
Brankica Janković Foto: Insajder

Janković je za poverenicu kandidovala poslanička grupa "Aleksandar Vučić -Za našu decu" i ona je bila jedini kandidat.

U raspravi koja je prethodnila glasanju bilo je reči o poslu poverenice, a njen reizbor podržale su poslaničke grupe vladajuće koalicije u Skupštini Srbije.

U ime "Jedinstvene Srbije" poslanica Marija Jevđić pohvalila je Brankicu Janković zbog saradnje sa ženskom parlamentarnom mrežom. Moamer Bačevac iz SDPS-a rekao je da je Janković radila dobro i to ne samo na rodnoj ravnopravnosti nego i na ravnopravnosti uopšte.

Poslanik SPS-a Đorđe Milićević takođe je najavio podršku kandidatkinji koju je predložila poslanička grupa "Aleksandar Vučić za našu decu" i dodao da je posao poslanika da pomognu nezavisnim telima.

Milanka Jeftović Vukičić podržala je predlog u ime Srpske napredne stranke i pohvalila napredak rodne ravnopravnosti u Srbiji.

Ona je rekla da se "uz podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića na čelu brojnih optina nalaze žene koje će raditi u interesu građana", a posebno je istakla gradonačelnicu Niša i Užica.

Dosadašnja poverenica bila je jedina kandidatkinja za poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Brankica Janković je dužnost poverenika obavljala od 2015. godine do maja ove godine kada joj je istekao mandat. Zbog pravnih propisa i kasnog konstituisanja parlamenta tek sad se bira novi. Postupci po pritužbama građana za diskriminaciju biće nastavljeni tek nakon izbora, jer u ovoj instituciji nije predviđeno mesto zamenika i cela institucija zavisi od imenovanja.

Rođena je 18. januara 1973. u Čačku, Pravni fakultet završila je u Beogradu, master studije u Novom Sadu, a doktorand je na Fakultetu bezbednosti u Beogradu.

Od 2012. do 2014. godine Janković je bila državni sekretar u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku, a od 2006. do 2012. godine bila je direktorka Gerontološkog centra Beograda. Janković je bila i šef pregovaračkog tima Srbije u procesu pristupanja Evropskoj uniji za Pregovaračko poglavlje 19 – Socijalna politika i zapošljavanje.

Dobitnica je nekoliko nagrada i priznanja, među kojima je “Doprinos godine Evropi” za 2018.godinu Evropskog pokreta u Srbiji.

Autorka je više naučnih i stručnih radova i priručnika.

Izvor: N1, Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article