Božović: I dalje sam ambasador, Vlada Crne Gore da povuče odluku

Proterani ambasador Srbije Vladimir Božović rekao je da i dalje obavlja tu funkciju iz Beograda i da će to nastaviti da čini sve dok to bude od njega tražila Srbija, dodajući da od nove Vlade Crne Gore očekuje da povuče odluku o proterivanju.

Vladimir Božović Foto: Srđan Ilić
Vladimir Božović Foto: Srđan Ilić

Podsetimo, dd Božovića je zatraženo je da napusti Crnu Goru zato što je Podgoričku skupštinu iz 1918. godine nazvao "slobodnim izrazom narodne volje za ujedinjenje sa bratskom Srbijom".

Tri meseca nakon što je proglašen personom non grata zbog te izjave, Božović je prvi put javno komentarisao tu odluku za Srpski radio iz Čikaga.

"Nije lako biti prognanik. Nije lako biti prognanik iz svoje zemlje u kojoj sam rođen, na pravdi boga, zbog istine koju sam svedočio o Hristolikoj bici na Mojkovcu. Smatrao sam da me te žrtve Mojkovačke bitke i ljudi koji su utkali sebe u slobodu i Crne Gore i Srbije obavezuju na to. Na izložbi na kojoj sam bio pozvan, bio sam dužan kao ambasador Srbije da se pojavim i da to kažem i to bih i ponovo uradio. Oni koji su posegnuli za nedemokratskim, neljudskim i nediplomatskim činom kasnije su se služili i gomilom laži da sam navodno bio više puta upozoravan, što je laž za koju nema nikakvog dokaza", kazao je Božović.

Dodaje da je ponosan što su predsednik i Skupština Srbije, crkva, Srbi u Crnoj Gori i relevantne stranke u Crnoj Gori stale iza njega i, kako je ocenio, osudile taj bezumni, sramni čin proterivanja "koji su graniči sa ludošću i logikom suprotnoj Bečkoj konvenciji".

"Srbija na tu provokaciju nije nasela i povukli smo odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore iz Beograda. Takvu poruku su preneli i predsednik Srbije, premijerka i šef diplomatije novoj Vladi Crne Gore da se očekuje da po reciprocitetu to i oni urade. Nadam se da će povući odluku o proterivanju. Mi smo u redovnom stanju, ja obavljam poslove ambasadora u Crnoj Gori, stalno sam u kontaktu sa zaposlenima u ambasadi, svakodnevno rešavam sva pitanja i probleme. Na žalost onih koji su mislili da će me Srbija opozvati i prihvatiti poniženje i gaženje po njenoj istoriji i kulturi, do toga nije došlo", naveo je Božović.

On je ponovio da je državni vrh Srbije više puta saopštio da očekuje od Vlade da povuku odluku o proterivanju.

"Ostavljamo državi Crnoj Gori da ona sama reši ovu situaciju. Imam mandat još nešto manje od tri godine i obavljaću tu funkciju sve dok država Srbija bude to od mene tražila", zaključio je Božović.

Izvor: RTCG

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article