Advokat Božo Prelević održao je predavanje studentima koji od danas u podne blokiraju ulicu Kneza Miloša kod Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Pod temom „Šta da radite ako vas privedu“, Prelević je mladim aktivistima udruženja „Borba“ i prisutnim građanima na blokadi govorio o tome kako se zaštiti u situacijama policijske brutalnosti na protestima, piše N1.

„Vi morate da znate da ste vi budućnost ovog naroda. Ovde ste ne zato što ste za poziciju ni opoziciju, već da branite vaša osnovna prava“, naveo je Prelević.

Prelević objašnjava da studenti imaju pravo da se bune protiv nepravde po međunarodnim deklaracijama, na osnovu Ustava i zakona Srbije.

„Ko su ti koji su upali u gradsku skupštinu? Koga oni brane? Brane one koji su pokrali ovu državu, one su uvozoli glasače iz svih susednih država, osim Rumunije. Kada je to bilo da se u Rumuniji živi bolje nego od Srbije“, upitao je Prelević.

Naveo je da ako do hapšenja dođe, okupljeni imaju pravo da zovu advokata i da brane svoja prava.

„Bili ste meta hapšenja koja je bila izvršena uz pomoć nezakonite sile. Policija veruje da neće doći do promena, a ja ih molim da shvate, da kada dođe do promena, da će oni ostati ovde sa nama. Samo ih molim da brane prava građana“, poručio je Prelević.

U slučaju da dođe do policijskog nasilja tokom hapšenja, Prelević kaže da uhapšeni odmah treba da zatraže lekarsku pomoć, posle čega će se njihov slučaj proslediti međunarodnoj organizaciji.

Post Views: 54

Originalni tekst