Božićna poslanica SPC: Pridržavajte se mera protiv korone, tako poštujete svetinju života

Srpska pravoslavna crkva (SPC) pozvala je, u Božićnoj poslanici, vernike da se pridržavaju mera u borbi protiv korone, navodeći da time ne pokazuju odsustvo vere već poštuju svetinju života, i nazvala zdravstvene radnike "decom božjom jer se nesebično žrtvuju lečeći obolele".

Patrijaršija SPC Foto: Srđan Ilić
Patrijaršija SPC Foto: Srđan Ilić

"Ljubav novorođenoga bogomladenca podseća nas i poziva da u ovim danima velikih iskušenja zablagodarimo lekarima i svom medicinskom osoblju koje se nesebično trudi da pomogne svakom čoveku, često i po cenu sopstvenog života", navedeno je u poslanici.

Kako je rečeno, "na ovaj način, kroz svoju nesebičnu žrtvu, oni pokazuju da su zaista deca božja, spremna da čuju i izvrše reč Hristovu da nema veće ljubavi od ove da ko život svoj položi za bližnje svoje".

"Ta ljubav i žrtva obavezuju da sve vas, deco naša duhovna, pozovemo i zamolimo da u ovim danima, teškim za svekoliki rod ljudski, čuvate svoje zdravlje i svoj život, kao i da čuvate druge na način kako to preporučuju zdravstvene službe naše matične zemlje i zemalja u kojima živi naš narod, širom sveta", rečeno je u poslanici.

Tako čineći, istakla je SPC, "vi ne pokazujete odsustvo vere ili maloverje već svedočite da poštujete svetinju života, da volite bližnje i da ljubite gospoda koji je sami život".

"Slaveći u takvoj ljubavi gospoda, zaradujmo se bogu i Božiću i proslavimo Hrista bogomladenca kao jedino novo pod suncem. A ako nam je, možda, cele godine tuga pristiskala srce, neka se danas rodi radost u njemu jer slavimo rođenje najveće radosti, rođenje sina božjeg Isusa Hrista", navela je SPC.

Takođe, SPC je u poslanici poručila da je i ovog Božića zajedno sa braćom i sestrama na Kosovu i Metohiji, "u kolevci našeg naroda".

"Njihovi razoreni domovi su i naši domovi, njihova spaljena ognjišta su i naša ognjišta, vekovni hramovi koji su porušeni naši su hramovi. Zato se molimo gospodu da njima i nama podari snage, upućujući im reči ohrabrenja koje je Hristos uputio svojim učenicima: 'Ne boj se, malo stado'".

U poslanici je SPC srpskom narodu širom sveta poručila da čuva svoju pravoslavnu veru, svoj jezik i svoje pismo, ma na kom kontinentu i u kojoj zemlji živeo.

"Budite ponosni i dostojanstveni. Mi smo drevni hrišćanski narod, koji je kroz krštenje, kirilo-metodijevsko nasleđe i svetosavsku provetu postao deo kulture svecelog hrišćanskog sveta", rečeno je u poslanici.

Poslanicu redovno upućuje patrijarh u ime SPC, koja je trenutno bez poglavara, do 18. februara, za kada je zakazan izborni Sabor.

Nadležnost patrijarha preuzeo je Sinod na čijem je čelu najstariji po činu u tom telu, mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji ima i zvanje čuvara trona do izbora novog poglavara.

Poslanica će se čitati u svim hramovima SPC nakon liturgije na Božić, 7. januara. Mitropolit dabrobosanski Hrizostom služiće božićnu liturgiju, u četvrtak, u devet časova ujutru, u Hramu Svetog Save, na Vračaru.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article