Britanski političar Boris Džonson podržao je Donalda Trampa pred novembarske predsedničke izbore u SAD-u, tvrdeći da bi njegov povratak u Belu kuću mogao da bude „upravo ono što svetu treba“.

U članku za Daily Mail, bivši premijer je argumentovao da bi ako Tramp podrži Ukrajinu u njenoj borbi protiv Rusije, njegovo obnovljeno vođstvo „moglo biti velika pobeda za svet“.

Međutim, Tramp je više puta izražavao sumnje u nastavak podrške SAD-a Kijevu ako bude ponovo izabran, istovremeno se hvalio svojim odnosom s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Tramp, koji je takođe više puta otvoreno kritikovao NATO, ranije je tvrdio da bi mogao okončati rat Rusije protiv Ukrajine za 24 sata.

Džonson je, između ostalog u svojoj kolumni napisao da ne može da poveruje u to da bi Tramp mogao da podrži Rusiju. „Verujem da postoji dobra šansa da će se on, kako sigurno ima uvid, nakon što shvati da sa Putinom nema dogovora, dodatno angažovati i završiti ono što je započeo – pružajući Ukrajini ono što im je potrebno da pobede.“

Dodao je da, ukoliko bi se desio taj scenario, zapad bi bio jači, a svet stabilniji.

Juče je Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao Trampa, koji je favorit za republikansku nominaciju za predsedničkog kandidata, da poseti Kijev, i poručio bivšem Američkom predsedniku da može da dođe u posetu kad god želi ako misli da „može da zaustavi rat za 24 sata“.

Post Views: 20

Originalni tekst