KoSSevdanas 00:30

Borelj ugostio regionalne lidere u Njujorku: Z.Balkan sastavni deo budućnosti Evrope 1Foto: EPA-EFE/WAEL HAMZEH

Na marginama 79. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, visoki predstavnik EU, Žozep Borelj okupio je lidere Zapadnog Balkana. Pozvao ih je da donose „hrabre i strateške odluke kako bi unapredili svoje evropske težnje“.

Ovom sastanku koji je juče održan prisustvovali su predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, kosovska predsednica, Vjosa Osmani, predsednica Severne Makedonije, Gordana Siljanovska-Davkova, potpredsednik Vlade Crne Gore, Filip Ivanović, kao i predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine, Denis Bećirović.

Tokom sastanka, visoki zvaničnici su diskutovali o značaju jačanja otpornosti regiona i strateškom usklađivanju sa Evropskom unijom.

iz Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) poručuju da je to ključno za očuvanje stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

„Ovaj godišnji skup odražava posvećenost Evropske unije našim partnerima u regionu, koji su buduće članice EU. To je prilika za razmenu mišljenja o pitanjima od zajedničkog interesa, uključujući globalnu bezbednost i stabilnost“, istakao je Borelj, prenosi KoSSev.

On je naglasio da je Zapadni Balkan neodvojiv deo evropske budućnosti i da članstvo u EU može postati realnost.

Međutim, kako je kazao, potrebno je da se sprovedu ključne reforme s fokusom na jačanje vladavine prava i dobrosusedskih odnosa.

Borelj je ukazao na važnost dijaloga i kompromisa kao osnovnih koraka ka integraciji u EU i potvrdio posvećenost EU u podršci Zapadnom Balkanu na njihovom evropskom putu, naglašavajući da proširenje ostaje prioritet.

Lideri Zapadnog Balkana na Generalnoj Skupštini

U zgradi Ujedinjenih nacija u Njujorku ove nedelje se održava 79. zasedanje Generalne Skupštine, na kojem je govorio i predsednik, Srbije Aleksandar Vučić, koji tamo boravi još od prošle nedelje.

Ujedno, već danima su u Njujorku najviši kosovski zvaničnici.

Među njima su kosovska predsednica Vjosa Osmani i ministarka spoljnih poslova Donika Gervala.

Njima se tamo juče pridružio i kosovski premijer.

Svi oni listom izveštavaju o seriji susreta sa brojnim svetskim liderima.

Osmani sa O’Brajenom, Vučić sa Guterešom

Tako je kosovska predsednica, Vjosa Osmani, večeras izvestila da se sastala sa pomoćnikom državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja, Džimom O’Brajenom.

Poručila je da je reč o važnom sastanku, te da su razgovarali o daljem produbljivanju saradnje Kosova i SAD.

Govorilo se i o preduzimanju koraka „u interesu građana Kosova“, evroatlantskim integracijama Kosova i mira i bezbednosti širom regiona, navela je Osmani.

Predsednik Srbije, sa druge strane, izvestio je večeras da se sastao sa generalnim sekretarom UN, Antonijem Guterešom.

Razgovarali su o glavnim temama 79. zasedanja Generalne skupštine UN, a Vučić ga je, potvrdio je, upoznao sa situacijom na Kosovu.

„Razmenili smo mišljenja o zajedničkoj zabrinutosti zbog eskalacije ratnih sukoba i njihovih trajnih posledica u svim sferama globalnog poretka i izrazio punu podršku nastojanjima generalnog sekretara UN da se što pre uspostavi održiv i trajan mir među svim sukobljenim stranama“, poručio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst