EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

(Beta) – Šef evropske diplomatije Đuzep Borelj izjavio je danas da je pozvao lidere Srbije i Kosova na hitan sastanak u Brisel radi pronalaženja rešenja za izlazak iz najnovije krize.

Borelj je na Tviteru napisao i da je potrebna “hitna deeskalacija” i novi izbori na severu Kosova, uz učešće kosovskih Srba.

“Pozvao sam lidere Srbije i Kosova, predsednika Aleksandra Vučića i premijera Aljbina Kurtija, na hitan sastanak u Brisel kako bi našli rešenje za izlazak iz najnovije krize. Potrebni su nam hitna deeskalacija i novi izbori na severu Kosova, uz učešće kosovskih Srba. Ovo je nešto najvažnije za region i EU”, naveo je Borelj.

Vučić je jutros rekao da će otići u Brisel, ali da neće razgovarati sa Kurtijem, već jedino sa Boreljom. Vučić je u utorak rekao da neće da ide u Brisel na sastanak sa Kurtijem “dok ne bude pušten svaki uhapšeni Srbin, dok se ne povuku lažni gradonačelnici sa severa Kosova, dok se ne povuče njihova specijalna policija i dok ne prestanu da hapse Srbe svaki dan”.

Kurti je sinoć izjavio da će se odazvati na poziv Borelja da učestvuje na sastanku na visokom nivou, navodeći da će insistirati “na hitnom i bezuslovnom oslobađanju trojice policajaca koje Srbija drži kao taoce, i na deeskalaciji i normalizaciji odnosa”.

Originalni tekst