EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

(Beta) – Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Đuzep Borelj poručio je premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju da bez smirivanja situacije na severu Kosova nema prostora za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Borel je u pismu Kurtiju naveo da je spreman da sazove sastanak na visokom nivou s predsednikom Aleksandrom Vučićem pod uslovom da Kurti bude spremni da preduzme neophodne korake za deeskalaciju i da omogući nove lokalne izbore.

“Ne možemo da napredujemo u normalizaciji odnosa dok se bavimo upravljanjem krizom. EU i SAD su mnogo uložile u normalizaciju i želimo da vidimo kako napreduje”, navodi se u pismu.

Borel je time odgovorio na plan u pet tačaka koji je Kurti juče poslao državama Kvinte i Briselu. Pismo je na Tviteru portparol visokog predstavnika Peter Stano, navodeći da je Borel objasnio očekivanja EU i potrebne korake za istinsku deeskalaiju.

Kurti je, između ostalog, tražio održavanje runde pregovora na najvišem političkom nivou u narednim danima.

“Ako ste spremni da preduzmete neophodne korake, sastanak se može brzo organizovati”, rekao je Borel i pozvao kosovskog premijera da preduzme odlučnije korake za smirivanje situacije, u skladu sa merama koje traže članice EU i SAD.

“Tek nakon uspostavljanja mira i stabilnosti na severu Kosova, možemo se fokusirati na normalizaciju kroz punu implementaciju sporazuma o Aneksu za normalizaciju i implementaciju obe strane”, rekao je Borel.

On je naveo da rad na uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom treba da počne “bez ikakvog daljeg odlaganja”.

Originalni tekst