Šef evropske diplomatije Đuzep Borelj ocenio je danas kao „neprihvatljivo“ naređenje za evakuaciju koje je dao Izrael stanovnicima Rafe, na jugu pojasa Gaze.

Tim naređenjem se „naslućuje najgore – više rata i gladi. To je neprihvatljivo. Izrael treba da odustane od kopnene ofanzive u Rafi“, napisao je Borelj u poruci na mreži X.

„EU, zajedno sa međunarodnom zajednicom može i treba da deluje da spreči takav scenario“, dodao je Borelj.

Izrael je danas započeo evakuaciju 100.000 ljudi iz istočnog dela grada Rafe na jugu Pojasa Gaze, gde se vojska priprema za veliku ofanzivu u ratu protiv Hamasa.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je prethodnih nedelja najavljivao ofanzivu na Rafu, koju je predstavio kao poslednje uporište islamističke organizacije Hamas, vladajuće na toj palestinskoj teritoriji.

Prema podacima UN, tu živi oko 1,2 miliona Palestinaca, odnosno oko polovine stanovištva čitavog Pojasa, većinom raseljenih, koji su pobegli od rata na severu.

Strahujući od krvoprolića mnoge strane vlade i međunarodne organizacije protive se najavljenoj vojnoj operaciji u Rafi, za koju Izrael tvrdi da je ključna kako bi se uništili poslednji bataljoni Hamasa.

Francusko ministarstvo spoljnih poslova podsetilo je danas da se Francuska  „čvrsto protivi“ izraelskoj ofanzivi na Rafu, reagujući na početak izraelske operacije evakuacije Paletinaca iz tog grada.

Pariz je podsetio da „prisilno izmeštanje civilnog stanovništva predstavlja ratni zločin prema međunarodnom pravu“.

Premijer Izraela je obećao da će pokrenuti tu ofanzivu bez obzira na ishod trenutnih razgovora o uspostavljanju primirja i oslobađanju taoca iz Gaze.

Post Views: 25

Originalni tekst