Šef evropske diplomatije Žozep Borelj rekao je danas da Liban ne sme da bude „uvučen u regionalni sukob“ u vreme kada jača razmena vatre između libanskog Hezbolaha, saveznika palestinskog Hamasa i izarelske vojske.

„Od presudnog je značaja izbeći regionalnu eskalaciju na Bliskom istoku, apsolutno je neophodno izbeći da Liban bude uvučen u regionalni sukob“, rekao je Borelj na konferenciji za novinare u Bejrutu gde je došao u posetu.

On je rekao da šalje i poruku Izraelu da „niko neće izaći iz regionalnog sukoba kao pobednik“.

Borelj je razgovarao sa libanskim premijerom Nadžibom Miaktijom i visokim libanskim zvaničnicima o situaciji u Gazi i oko nje, uključujući uticaj rata i situaciju na izraelsko-libanskoj granici.

„Vidimo zabrinjavajuću intenzifikaciju razmene vatre preko Plave linije„, rekao je Borelj.

Aktuelna demarkaciona linija između Izraela i Libana poznata je kao Plava linija, granica koju su odredile UN koja označava liniju do koje su se izraelske snage povukle kada su napustile južni Liban 2000. godine. UN tu ima raspoređene mirovne snage Unifil.

Borelj je napisao na mreži X posle sastanka sa libanskim premijerom Nadžibom Mikatijem da je u centru razgovora bila situacija na jugu Libana, uticaj rata u Gazi i situacija u Siriji.

„Dogovorili smo se da radimo zajedno putem diplomatije ka deeskalaciji i dugoročnoj stabilnosti, koji su i interesu svih“, napisao je Borelj.

On je napisao na mreži X da se sreo i sa šefom misije UN mirovnih snaga u Libanu (Unifil) generalom Aroldom Lazarom sa kojim je razgovarao o trenutnoj eskalaciji rizika duž Plave linije, demarkacione linije između Izraela i juga Libana.

„Ponovo sam potvrdio čvrstu podršku EU misiji UN, koja igra presudnu ulogu u sprečavanju i smanjenju eskalacije“ napisao je Borelj i rekao da pohvaljuje posvećenost Unifila.

Post Views: 29

Originalni tekst