Evropska unija najoštrije osuđuje nedavni talas represije nad bivšim političkim zatvorenicima u Belorusiji i njihovim rođacima i poziva vlasti u Minsku da poštuju međunarodne obaveze u vezi sa ljudskim pravima, izjavio je danas šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

Borelj je u pisanoj izjavi naveo da se više od 100 ljudi, od kojih su mnogi uhapšeni, našlo na meti racija i pretresa, koje je izveo bezbednosni aparat režima Aleksandra Lukašenka.

„Lukašenkov režim nastavlja sa žalosnom taktikom zastrašivanja i represije nad kritičarima i potencijalnim političkim protivnicima uoči ‘izbora’ u februaru“, naveo je Borelj, povodom parlamentarnih izbora u Belorusiji zakazanih za 25. februar.

Dodao je da EU poziva beloruske vlasti da se uzdrže od bilo kakve dalje represije i nasilja usmerenog protiv beloruskog naroda, i da se pridržavaju međunarodnih obaveza Belorusije u vezi sa ljudskim pravima, uključujući momentalno i bezuslovno puštanje na slobodu svih koji su proizvoljno pritvoreni i obustavu krivičnog gonjenja.

„EU izražava solidarnost sa narodom Belorusije i nastaviće da ga podržava na putu ka nezavisnoj i demokratskoj zemlji. Građani Belorusije zaslužuju pravo da ih predstavljaju oni koje slobodno izaberu na transparentnim, slobodnim i fer izborima“, naveo je Borelj.

Originalni tekst